Nieuwe Filmmuziek Op 4

#28 - Mathieu Lamboley - Lupin

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #28 - Mathieu Lamboley - Lupin

do 18 maart 2021

Mathieu Lamboley schreef de muziek bij de Franse Netflix-serie Lupin - een misdaadserie van George Kay, met een prachtige rol voor Omar Sy, die internationaal doorbrak met zijn optreden in de film Intouchables. De serie gaat over de Franse meesterinbreker Arsène Lupin, een fictief figuur dat voor Frankrijk is, wat Sherlock Holmes is voor Engeland: niets minder dan een legende. We vinden Arsène Lupin is een personage in de boeken van schrijver Maurice Leblanc, geschreven tussen 1905 tot 1939. Lupin is een hoogopgeleide, uiterst slimme inbreker die iedereen om de tuin weet te leiden.


Voor acteur Omar Sy was deze rol een droom die uitkomt naar hij zelf zegt: ‘Als ik een Engelsman zou zijn, zou ik James Bond willen spelen. Maar ik ben Frans, dus mijn droomrol kan alleen maar Arsène Lupin zijn. Hij is slim, hij is elegant, hij is grappig en hij is fysiek.’ De hedendaagse Lupin heet in de serie Assane Diop, hij is een charmante en behendige oplichter die zijn trucs en inbraakvaardigheden uit de Lupin-boeken heeft geleerd, en dat maakt de serie even spannend als luchtig.


Helaas was er het nodige aan onfatsoenlijke reacties op social media - stel je voor, een zwarte acteur die er met een klassiek Franse literair personage vandoor gaat! Maar daar lijkt Sy, die kind is van een Senegalese vader en een moeder uit Mauretanië, zich gelukkig weinig van aan te trekken.


Fijne en soms pittige muziek van de Franse componist Mathieu Lamboley, voor wie dit zijn eerste echt grote productie is die ook over de hele wereld te zien is. Mathieu Lamboley werd geboren in 1980, hij is de broer van actrice Juliette Lamboley. Hij studeerde in Parijs aan het Conservatoire national supérieur de musique, en daar won hij ook al meteen de nodige prijzen. ZIjn eerste filmmuziek schreef hij in 2004, voor een animatiefilm van Étienne Chaillou. Inspiratie haalt Lamboley uit de grote klassieke componisten: Ravel, Debussy en Strawinsky, maar ook uit de muziek van filmcomponist John Williams. En inmiddels heeft hij voor zeker 20 films en meer dan tien televisieproducties de muziek geschreven. En nu dan dus de muziek voor die mooie Netflix-serie Lupin. Binnenkort te verwachten: de muziek voor het Franse drama Le quai de Ouistreham van Emmanuel Carrière met onder meer Juliette Binoche.


Pellegrini 1’52”

Juliette 1’24”

Etretat 1’37”

L’Emeraude 3’13”

L’Aiguille Mystérieuse 2’00”

Les Confidences d’Assane 3’02”

Claire 1’46”

Lupin 3’52”