Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Nieuwe Filmmuziek Op 4:

Nieuwe filmmuziek, speciaal uitgekozen voor de liefhebber van klassieke muziek & meer. Elke maand de muziek van vijf nieuwe films, gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Meer filmmuziek? Ga naar nporadio4.nl/film

Podcast afleveringen

#2 - Dascha Dauenhauer - Berlin Alexanderplatz

Berlin Alexanderplatz. Duitsland/Nederland/Frankrijk/Canada 2020. Drama van Burhan Qurbani. Met o.a. Welket Bungué, Albrecht Schuch, Jella Haase, Nils Verkooijen en Martin Wuttke. ‘Ik ben Duitsland!,’ roept de uit Guinee-Bissau afkomstige bootvluchteling Francis (Bungué) halverwege deze hippe update van Alfred Döblins gevierde roman uit 1929. Om maar aan te geven dat hij, door zijn onbetrouwbare vriend Reinhold (Schuch) inmiddels Franz gedoopt, niet van plan is om weer weg te gaan uit Duitsland. De zelf oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Duitser Qurbani nam Döblins verhaal als uitgangspunt, voegde elementen toe uit Grieks drama, Shakespeare en Hollywood-gangsterfilms en maakte er vervolgens een heel appetijtelijk geheel van. Politiek niet zo actueel als het verhaal doet vermoeden, maar wel een bijzonder soepel verteld melodrama, dat met zijn looptijd van drie uur ruim korter is dan Rainer Werner Fassbinders beroemde, vijftien uur durende tv-serie uit 1980.
De muziek van filmcomponiste Dascha Dauenhauer (eindelijk eens een vrouw in die mannenwereld!) won de Lola, de Deutscher Filmpreis, voor de beste filmmuziek.

#1 - Juli 2020