Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#26 - John Williams - Star Wars IX en bonus Noa Johannes over Jaws

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #26 - John Williams - Star Wars IX en bonus Noa Johannes over Jaws

do 4 maart 2021

Muziek van John Williams uit de film Star Wars: Episode IX, The Rise of Skywalker. En in de bonus: muziek van John Williams bij Jaws, toegelicht door filmjournalist Noa Johannes. De muziek bij het negende deel uit de Star Wars-serie is, zo heeft hij laten weten, de laatste Star Wars-film waarvoor John Williams de muziek wilde schrijven.

Het thema van de Star Wars films is vermoedelijk het bekendste filmmuziekdeuntje ter wereld, en is al een herkenbaar element vanaf de allereerste Star Wars-film uit 1977.

Het verhaal speelt zich één jaar na de gebeurtenissen in Star Wars: Episode VIII, The Last Jedi af. Je moet wel een beetje thuis zijn in de StarWars wereld om te snappen wat er allemaal gebeurt en hoe het allemaal met elkaar samenhangt. Neem bijvoorbeeld deze samenvattende zinnen die ik op Wikipedia aantrof:

Kylo Ren heeft op Mustafar de Sith Wayfinder gevonden om naar Exegol te reizen, waar een uit de dood herrezen Keizer Palpatine nog blijkt te leven door middel van een machine. En het aangrijpende slot wordt op dezelfde Wikipagina zo beschreven: als de Rebellen aankomen op Exegol ontstaat er een gevecht waarbij Rey oog in oog komt te staan met haar grootvader Palpatine, en met een naar de Light Side bekeerde Ben Solo wil Rey haar grootvader verslaan, maar Palpatine is sterker dan ze dacht. Na stemmen te hebben gehoord van overleden Jedi kan Rey Palpatine verslaan en ze sterft daarna, maar Ben redt haar leven en na een kus sterft Ben. Uiteindelijk begraaft Rey de lightsabers van Luke en Leia op Tatooine, gebruikt ze zelf een gele lightsaber en noemt ze zichzelf Rey Skywalker na het zien van de geesten van Luke en Leia. Dat hier louter heldhaftige muziek bij past spreekt vanzelf. Maar dat konden wel aan John Williams overlaten!


John Towner Williams, geboren in New York in 1932 is zonder twijfel een van de bekendste naoorlogse filmcomponisten. Bekende films waar hij de muziek voor schreef zijn: Star Wars, Superman, Indiana Jones, Jaws, Jurassic Park, E.T. the Extra-Terrestrial, Schindler's List, Home Alone en de Harry Potter-films. John Williams heeft maar liefst 51 Oscar (nominaties op zijn naam staan, en hij won van al die nominaties ook daadwerkelijk vijf maal de prijs voor de beste filmmuziek.

Na een muziekopleiding wilde hij eigenlijk pianist worden, maar eind jaren ’50 treffen we hem in dienst van Columbia Pictures. Zijn eerste filmmuziek was voor een televisie-film: Because They're Young. En vanaf dat moment groeide zijn rol in de film- en televisiewereld. Eerste bioscoopfilm was in 1963 Diamond Head, en daarna volgen allerlei films en vooral muziek voor komedies, zoals de Dick van Dyke-film Fitzwilly. Hij raakte bevriend met componist Aaron Copland, en zo ontstond de muziek voor een paar beroemde rampenfilms, zoals The Towering Inferno (1974). En in 1974 werd hij benaderd door Steven Spielberg voor de film The Sugarland Express, en een jaar later... maakten ze Jaws.


- The Force is with you 3'59"

- Fanfare and Prologue 4'35"

- Journey to Exegol 2'49"

- The Old Death Star 3'17"

- Destiny of a Jedi 5'12"