Musici
AVROTROS

Kalle de Bie

foto: Arend Schotfoto: Arend Schot
  1. Klassiekchevron right
  2. Kalle de Bie

Kalle de Bie is een jonge Nederlandse cellist. Hij is een creatieve musicus met een grote passie voor kamermuziek en is zeer actief op Nederlandse en Europese podia. Het repertoire van Kalle omvat cello- en kamermuziek van de vroegst geschreven werken tot en met hedendaagse composities. Tijdens Booster Klassiek treed hij op maandag 31 januari samen op met Ella van Poucke.

Bekijk het optreden van Kalle de Bie & Ella van Poucke in de Doelen

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Kalle (1994) begon met cello spelen toen hij zes jaar oud was. In 2008 werd hij toegelaten tot de de Sweelinck Academie voor Jong Talent bij Jeroen den Herder. Vanaf 2012 vervolgde Kalle zijn studie op het Conservatorium van Amsterdam bij Jeroen den Herder, Jelena Očić en Dmitri Ferschtman. In 2018 behaalde Kalle zijn Masterdiploma. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Anne Bijlsma, Uzi Wiesel, Itamar Golan, Leonid Gorokhov en Valter Dešpalj. Momenteel volgt Kalle de postgraduate studie Violoncello aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien bij de beroemde cellopedagoog Reinhard Latzko.

Veelzijdig

Kalle is een veelzijdig musicus. Hij heeft een grote passie voor kamermuziek, maar speelt ook graag solo of in een orkest. Van jongs af aan heeft Kalle veel kamermuziek gespeeld en heeft daarmee kunnen optreden in mooie concertzalen zoals het Concertgebouw, de Doelen en TivoliVredenburg.

Hij maakte deel uit van het kamerorkest de Fancy Fiddlers onder begeleiding van de bekende vioolpedagoog Coosje Wijzenbeek. Hier is zijn grote liefde voor de kamermuziek ontstaan.

Solist

Kalle heeft de kans gekregen een aantal celloconcerten uit te voeren als solist. Zo speelde hij het Celloconcert van Robert Schumann op tournee met het Betuws Symphonieorkest, voerde hij tijdens het Zutphen cellofestival het dubbelconcert van Vivaldi uit en soleerde hij tijdens de finale van het III Elsky Competition in Minsk in het Celloconcert van Edward Elgar.

Combinatie met andere disciplines

In oktober 2016 kreeg Kalle tijdens het Nationaal Cello Concours te Amsterdam de Start-in-Splendorprijs, en won daarmee een avond carte blanche in Splendor Amsterdam. Hij creëerde een muzikale en visuele reis door de surrealistische wereld van de Franse componist Henri Dutilleux. Eerder werkte Kalle ook aan andere projecten met film, poëzie en dans. Daarnaast speelt Kalle bij het rebellencollectief Pynarello, dat naar alternatieve concertvormen zoekt.

Kalle in actie op NPO Radio 4

De talentvolle cellist Kalle de Bie speelde twee delen uit de 'Eerste Cellosuite' van Benjamin Britten bij Podium:

Ster advertentie
Ster advertentie