Podium

Deze muziek hoor je bij de kroning van Koning Charles III

NTR
foto: Molly Darlington / AFPfoto: Molly Darlington / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze muziek hoor je bij de kroning van Koning Charles III

Het Britse Koninklijk Huis heeft bekend gemaakt hoe de kroning van Koning Charles III op 6 mei gaat klinken.

Andrew Lloyd Webber heeft opdracht gekregen een Coronation Anthem te schrijven voor de kroning van Charles III. Lloyd Webber zegt te hopen dat zijn muziek "deze vreugdevolle gebeurtenis zal weerspiegelen".

Naast Lloyd Webber kregen ook elf andere beroemde Britse componisten van Koning Charles persoonlijk de opdracht voor een werk. Zo klinkt tijdens de ceremonie ook een Coronation March van Patrick Doyle en nieuwe werken van onder meer Roderick Williams en Judith Weir. Klinkt de naam Patrick Doyle bekend? Dat kan! Hij componeert ook voor films, onder andere voor het vierde deel van de Harry Potter-reeks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Traditie rondom kroningen

Al eeuwen is het zo dat vooraanstaande componisten muziek schrijven voor de kroning van het staatshoofd. Henry Purcell schreef in 1685 muziek voor de kroning van James II en Georg Friedrich Händel componeerde Zadok the Priest voor de kroning van Koning George II (1727). En weer later, in 1912 componeerde Edward Elgar muziek voor de kroning van George V. Herbert Howells en William Walton componeerden muziek voor de kroning van Elisabeth II in 1953.

De muziek die Georg Friedrich Händel, Edward Elgar, William Walton, Hubert Perry en Ralph Vaughan Williams schreven ter gelegenheid van een kroning, zullen tijdens de ceremonie ook te horen zijn.

Het Britse Koninklijk Huis heeft ook bekend gemaakt welke artiesten er gaan optreden. Sopraan Pretty Yende bijvoorbeeld. Zij zegt op Instagram: "Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe vereerd ik ben een uitnodiging te krijgen op te treden tijdens de kroning van de Koning in Westminster Abbey.

Het Coronation Orchestra staat onder leiding van Antonio Pappano.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie