Voor de Dag
KRO-NCRVMAX

Prijsrecept: Oeufs en meurette

foto: Arnaud 25
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijsrecept: Oeufs en meurette

Presentator Thomas van Vliet houdt enorm van koken (en eten). Daarom geeft hij elke week in Voor De Dag een recept weg aan een luisteraar! Vandaag een Bourgondische klassieker voor ambulancebroeder Damiaan Volp:

Oeufs en meurette, met én zonder vlees

Op het moment dat Damiaan zei dat hij houdt van de Bourgondische keuken wist ik gelijk wat ik hem voor wilde schotelen: Oeufs en Meurette, oftewel gepocheerde eieren in een rodewijnsaus. Ik kom graag in de Bourgogne en als je naar de kleine lokale restaurants gaat staat dit vaak op de kaart. Stel je even voor: rode wijnsaus, met kleine uitjes er in, stukken spek, en dan breek je met een stuk brood het gepocheerde ei in doormidden en mengt het eigeel zich met de saus. Goddelijk. Omdat de vriendin van Damiaan vegetarisch eet heb ik óók een suggestie gedaan hoe je het vegetarisch kan maken.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 4 eieren (maar ikzelf doe het altijd met twee eieren per persoon!), zo vers mogelijk
  • 150 gram dik gesneden spek (in blokjes)
  • 50 cl rode wijn (natuurlijk een bourgogne!)
  • 1 teen knoflook (gesnipperd)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 4 sjalotten (in kwarten) óf 8 zilveruien (en dan niet de ingemaakte,, gepeld)
  • peterselie (fijngesneden)
  • 1 bouquet garni (laurier
  • 2 eetlepels bloem
  • eventueel klont roomboter
  • azijn
  • brood (lekker dikke plakken zuurdesembrood!)

Wil je de vegetarische variant maken? Ruil dan het spek in voor een lekkere mix paddenstoelen.

Bereiding

Fruit de ui, spek (of paddestoelen als je de vegetarische variant maakt) en knoflook in een grote, diepe koekenpan. Als alles lekker glazig is, doe er de eetlepels bloem bij en roer goed door. Giet de wijn erbij en breng het op smaak met peper en zout en het bouquet garni. Doe de sjalotten of zilveruien erbij en laat het 30 minuten koken. Proef af en toe, is het kruidig genoeg? Haal dan de bouquet garni er uit. Je kan er een klont boter aan toevoegen om de saus wat romiger en glanzender te maken.

Breng ondertussen in een andere pan water aan de kook, samen met de azijn en pocheer hierin de eieren, ongeveer 4 minuten. Laat ze goed uitlekken. Rooster de plakken brood en serveer de saus in een diep bord met de gepocheerde eieren er in. Strooi de gesneden peterselie eroverheen en serveer met het geroosterde brood!

Bon apetit!

Wil je ook een gepersonaliseerd recept winnen? Luister dan elke dinsdagochtend tussen 5:00 en 7:00 naar Thomas van Vliet in Voor De Dag!

Ster advertentie
Ster advertentie