Voor de Dag
MAX

Prijsrecept: Vegan Smoothie Bowl, Bali Style!

foto: Thomas van Vliet
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijsrecept: Vegan Smoothie Bowl, Bali Style!

Thomas houdt enorm van koken en elke dinsdagochtend geeft hij een recept cadeau aan een luisteraar in Voor De Dag. Vandaag is het een recept voor Astrid van Dam, zij krijgt een vegan smoothie bowl!

Vegan smoothiebowl met drakenfruit

Astrid gaf aan dat ze veganistisch eet én heel erg van smoothies houdt. Ik moest gelijk denken aan mijn reis naar Indonesië van 4 jaar geleden. Op Bali aten Noortje en ik ongeveer elke dag een smoothie bowl, uit een kokosnoot. Heb je geen kokosnoot die je doormidden kunt hakken, pak dan gewoon een mooi groot glas.

Het hoofdingrediënt is drakenfruit, ook wel te vinden onder de naam dragonfruit of pitaja. Niet iets wat je in je buurtsuper vindt, maar je kán het tegenkomen bij grote supermarkten, de betere groenteboer óf een toko. Ik zou zeggen: Als je het een keer ziet, neem het mee en gebruik het. Er zijn grofweg twee varianten: één met wit en één met knalroze vruchtvlees. Beide lekker, maar de knalroze heeft het mooiste kleureffect natuurlijk! De smaakt lijkt een beetje op die van kiwi, maar dan net wat minder zuur.

Zo aten wij op Bali smoothies mét drakenfruit

Ingredienten

1 rode Drakenfruit, geschild, in blokjes en ingevroren

2 bananen. Eentje ingevroren in plakjes, eentje in plakjes.

200 ml soyamelk (of een andere plantaardige melk)

optioneel: 1 limoen, chiazaad, kokos, cacaonibs

apparaten: blender (leg de blenderkan als het mogelijk is even in de vriezer)

cirkelzaag en een kokosnoot

Bereiding

1. Neem je blender en gooi er de banaan en dragonfruit in, mét de plantaardige melk. Liever te weinig melk in het begin, dan kan je de consistentie maken zoals je wilt.

Als je van fris houdt, knijp er een limoentje boven uit!

2. Blender aan tot alles glad is. Doe er eventueel nog een scheutje melk bij.

En dan het leukste, het opmaken van je bowl.

Ben je creatief? Pak dan een kokosnoot en zaag die doormidden. Je hebt dan een mooie kom om in te serveren en je kan 'm ook nog eens vaker gebruiken. Je kan natuurlijk ook een kant en klare kokos-kom kopen of iets gebruiken wat je al hebt.

Giet de smoothie in de kom en leg er dakpansgewijs over het midden de plakjes banaan op. Strooi aan de ene kant van de banaan het chiazaad of de cacaonibs en aan de andere kant de kokos. Of andersom, het is jóuw smoothiebowl!

Selamat makan!

foto: Creative Commons Zero - CC0

Dragonfruit, of Drakenfruit: fellere kleuren ga je niet vinden in de natuur

Wil je ook een gepersonaliseerd recept winnen? Luister dan elke dinsdagochtend tussen 5:00 en 7:00 naar Thomas van Vliet in Voor De Dag!

Ster advertentie
Ster advertentie