Voor de Dag
KRO-NCRVMAX

Prijsrecept: Shakshuka op z'n Turks

foto: Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijsrecept: Shakshuka op z'n Turks

Thomas houdt enorm van koken en elke dinsdagochtend geeft hij een recept cadeau aan een luisteraar in Voor De Dag. Vandaag is het een recept voor Hanna van Geest uit Scheveningen:

Shakshuka Turkse Stijl

Hanna vertelde dat zij ontzettend houdt van Turks eten. Nou is dat een beetje een blinde vlek van mij. Toen ik studeerde zat ik vaak in een Turks restaurant met Turkse pizza, maar daar houdt mijn ervaring wel mee op. Toch kan ik de smaken uit de Turkse keuken zeer waarderen en ik combineer dat met een fantastisch soort gerecht: de shakshuka. Komt uit het Middellandse Zee-gebied en het Midden-Oosten: een gekruide saus in een pan waar je eieren in pocheert. Dat is heel simpel wat het is: daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. De Turkse keuken is ontzettend breed, ideaal om elementen uit te pikken!

Ingredienten (4 personen)

4 eieren

2 aubergines

1 courgette

1 winterpeen

1 rode paprika

zoveel feta als je lekker vindt

tomatensaus (blik)

blik kikkererwten (uitgelekt)

2 teentjes knoflook

1 ui

komijn (1 tl)

gerookte paprika (1tl)h

handvol peterselie

zwarte peper

zout

olijfolie

Stevige koekenpan (bijvoorbeeld zo'n gietijzeren skillet, ziet er ook nog eens top uit!)

Bereiding

Snijd alle groente fijn, snipper de ui.

Laat de pan heet worden en doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Fruit de ui aan en pers de knoflook erboven uit. Doe alle groente in de pan, samen met de specerijen en laat het lekker bakken. Als de groente gaar begint te worden, doe er de tomatensaus bij. Laat lekker pruttelen en doe na een paar minuten de kikkererwten erbij. Tien minuten pruttelen is vaak wel genoeg.

Voor je gaat serveren, verkruimel de feta er over en verdeel over de pan. Maak met een lepel kuiltjes in de saus en breek er een ei in. Laat het ei nét aan stollen (of hoe jij je ei wilt).

Strooi de peterselie over de schotel en zet het op tafel.

Serveer met turks brood, pita óf een lekker dikke plak zuurdesembrood, wat jij lekker vindt.

Afiyet olsun!



Wil je ook een gepersonaliseerd recept winnen? Luister dan elke dinsdagochtend tussen 5:00 en 7:00 naar Thomas van Vliet in Voor De Dag!

Ster advertentie
Ster advertentie