Voor de Dag
KRO-NCRVMAX

Prijsrecept: Biet Bourguignon

foto: Foto door Engin Akyurt via Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijsrecept: Biet Bourguignon

Thomas houdt enorm van koken en elke dinsdagochtend geeft hij een recept cadeau aan een luisteraar in Voor De Dag. Vandaag is het een recept voor Mary de Sterke uit Boskoop. Mary eet vegetarisch en heeft een glutenallergie, Thomas vond een heerlijk recept!

Biet Bourguignon

Een vegetarische draai aan het traditionele Franse gerecht Boeuf Bourguignon. In het kort: vervang het vlees door gesneden rode bieten en paddestoelen. Om het recept glutenvrij te houden, gebruik je geen bloem om de saus te binden, maar pijlwortel. Een fantastisch recept uit het boek The Green Kitchen van Davis Frenkiel en Luise Vindahl

Ingredienten

Voor 4 personen

2 el extra vergine olijfolie
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngesnipperd
8 kleine bietjes, geschild en in vieren
6 wortels, grof gesneden
3 laurierblaadjes
2 takjes tijm
zeezout en versgemalen peper
2 el tomatenpuree
250 ml rode wijn
500 ml groentebouillon
400 g puylinzen
snufje zeezout
2 el extra vergine olijfolie
2-3 portobello’s, in plakken
10 champignons
10 pareluitjes of zilveruitjes, gepeld. Sjalotjes mogen ook
2 tl pijlwortel (of maizena), opgelost in 2 el water
paar takjes tijm, alleen de blaadjes

Bereiding

1. Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Doe de ui en knoflook erin en fruit tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurier, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee; roer af en toe.

2. Roer de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten zacht koken. Spoel ondertussen de linzen af onder de koude kraan.

3. Breng 1 liter water aan de kook met de linzen. Draai het vuur naar middelhoog en laat 15-20 minuten zacht koken. Voeg het zout toe als ze bijna gaar zijn. Giet overtollig water af, leg het deksel op de pan en zet weg.

4. Proef het stoofpotje en voeg eventueel extra wijn, bouillon of kruiden toe. Roer het pijlwortel- of maizenamengsel er zachtjes door tot de vloeistof iets bindt. Voeg dan de paddenstoelen en uitjes toe en laat 10 minuten meekoken.

5. Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de Biet Bourguignon opdient. Schep in 4 diepe borden met de linzen en bestrooi met verse tijm.

foto: Jamie Magazine

Biet Bourguignon

Wil je ook een gepersonaliseerd recept winnen? Luister dan elke dinsdagochtend tussen 5:00 en 7:00 naar Thomas van Vliet in Voor De Dag!

Ster advertentie
Ster advertentie