Naar homepage
Voor de Dag

Prijsrecept: Sardijnse Zuppa Gallurese voor Gerda
KRO-NCRVAVROTROSOmroep MAX

  1. Klassiekchevron right
  2. Prijsrecept: Sardijnse Zuppa Gallurese voor Gerda

Thomas houdt enorm van koken en recepten verzamelen. Daarom geeft hij elke week in Voor De Dag een recept op maat cadeau. Deze week aan Gerda Brust uit Schiedam!

Gerda Brust uit Schiedam had een spannende dag: ze moest een BHV-oefening leiden. Dat was haar Doel Van De Dag, vertelde ze me aan de telefoon. Ze zei ook dat ze heel erg van Italiaans eten houdt en dat komt goed uit, ik ook!

Zuppa Gallurese

Ik moest gelijk denken aan een niet zo bekend gerecht uit Sardinië. In 2016 reisde ik daar rond en at onder andere bij een kleine Agriturismo (boeren-bed & breakfast) bij het stadje Tempio Pausania. Temidden van kurkbossen en ruige rotsen lag daar de agriturismo Il Muto di Gallura. Bij het avondeten kregen we het ene na het andere heerlijke gerecht, maar er is één deel van het diner dat me voor altijd bij zal blijven: Zuppa Gallurese. Een traditioneel Sardijns recept dat als het ware een lasagne is van brood. Niet te versmaden en een fantastisch bijgerecht.

Zuppa Gallurese

Ingrediënten

oud italiaans brood

250 gram jonge pecorinokaas (Pecorino Fresco)

250 gram fontina (kaas)

200 gram parmezaanse kaas (zelf raspen!)

flinke hand gesneden peterselie

zwarte peper

knoflook

1,4 liter sterke rijke runderbouillon (trek het zelf!) met eventueel een heel klein beetje tomaat erdoor

Bereiding

vet een ovenschaal goed in en breng de bouillon aan de kook. Snij het brood zo dik of dun je wilt en toast het in de oven, in een grillpan of in een broodrooster. Wrijf het getoaste brood in met de knoflook, zodat het een hint van knoflook krijgt.

Rasp alle kaas in verschillende kommen.

voeg de gesneden peterselie toe aan de geraspte parmezaanse kaas en voeg naar smaak zwarte peper toe.

Bedek de bodem van de ovenschaal met brood en strooi er de helft van de pecorino Fresco overheen en daarna de helft de parmezaanse kaas. Doe dan het zelfde: brood, pecorino, Parmezaanse kaas en leg er weer brood bovenop.

Schep de hele bouillon over het brood tot alles helemaal doorweekt is en doe de Fontina er bovenop.

Schuif het een kwartier lang in een oven op ongeveer 180 graden of tot alle kaas is gesmolten en lekker bruin begint te worden.

Laat afkoelen en:

buon appetito!

Wil je ook een gepersonaliseerd recept winnen? Luister dan elke dinsdagochtend tussen 5:00 en 7:00 naar Thomas van Vliet in Voor De Dag!

Ster advertentie
Ster advertentie