Podium
NTR

Op reis met het Dudok Kwartet

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Op reis met het Dudok Kwartet

Op vrijdagmiddag 30 juni hoorde je in Podium livemuziek van het Dudok Kwartet. Aanleiding was de nieuwe cd van het ensemble: What remains. Er staat muziek op van Joey Roukens, Steve Reich en Olivier Messiaen. Het is een album dat gaat over reizen door de tijd en de herinneringen daaraan.

“Je hoort heel oude en nieuwe muziek,” zegt Judith van Driel, violist van het kwartet. “What remains is ook de titel van het stuk van Joey Roukens. We spelen verder werk van Steve Reich. Beide componisten hebben een grote liefde voor heel oude muziek van bijvoorbeeld Machaut en Perotinus. Zij grijpen daarop terug.” Volgens Van Driel is dat van alle tijden. “In veel stukken wordt teruggegrepen op oude muziek. Oude muziek klinkt soms modern en nieuwe muziek oud. Het is bijzonder dat de eeuwen die tussen het componeren zitten soms vervallen.”

foto: NPO Klassiek

Het Dudok Kwartet live in Podium

Reizen

Een ander verbindend thema van het programma is reizen. “What remains van Roukens kun je dus opvatten als een muzikale reis door tijd en plaats. In Different trains van Steve Reich gaat het letterlijk over reizen. Je gaat in zijn werk terug naar diens jeugd toen hij zelf met de trein reisde. Dat deed hij om zijn gescheiden ouders te bezoeken. Er zit ook een verwijzing in naar het drama van de Tweede Wereldoorlog. En dan vooral naar de periode waarin de trein een vervoermiddel was naar vernietigingskampen.”

Onsterfelijkheid en eeuwigheid

Op het programma staat tenslotte een werk van de Fransman Olivier Messiaen. Het gaat om het stuk Oraison uit de Suite Fête des belles eaux. In dat stuk, oorspronkelijk geschreven voor Ondes Martneot, draait het om onsterfelijkheid en eeuwigheid. “We kozen ervoor de muziek te bewerken tot de afsluitende muziek van het album. En daarmee is de reis compleet.”

Op zaterdag 1 juli treedt het Dudok Kwartet op tijdens het festival Down the Rabbit hole in Beuningen. Mocht je daar nog heen willen, dat is helemaal uitverkocht. De nieuwe cd van het ensemble wordt gepresenteerd op 15 juli in de Amstelkerk in Amsterdam. Lees meer info.

Ster advertentie
Ster advertentie