Podium
NTR

Sopraan Jeanine De Bique wint Edison Klassiek in categorie 'De Ontdekking'

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Jeanine De Bique wint Edison Klassiek in categorie 'De Ontdekking'

De Edison Klassiek 2022 in de categorie 'De Ontdekking' is voor de uit Trinidad afkomstige sopraan Jeanine De Bique. Zij ontvangt de prijs voor haar album ‘Mirrors’ met Händel aria’s die ze opnam met Concerto Köln.

De jury noemt de kraakheldere articulatie van deze sopraan "een genot om naar te luisteren. Haar stem beschikt over een ongenadig rijk kleurenpalet en weet bij elke aria een nieuwe klankwereld op te roepen."

"De Bique behoudt zowel in de langzame legato lijnen als in de weergaloze staccato passages een diepe kern, iedere noot behoudt hiermee zijn betekenis. Concerto Köln onder leiding van Luca Quintavalle ademt hoorbaar mee, het biedt ruimte waar nodig en creëert een opzwepende energie die de geluidsinstallatie bij tijd en wijle doet schudden."

"Deze stijlvolle reflectie op Händels aria's door Jeanine de Bique met het zinderende Concerto Köln is virtuositeit van de bovenste plank en bovendien een ware ontdekking!”

Quote

De kraakheldere articulatie van deze sopraan is een genot om naar te luisteren.

Jury Edison Klassiek

In de uitzending van Podium reageerde De Biaue enthousiast op haar Edison. Luister het gesprek met Hans Smit hieronder terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jeanine De Bique komt uit een muzikale familie. Haar moeder speelde gitaar, haar grootmoeder zong in een koor en thuis werd er veel piano gespeeld. Haar liefde voor opera begon op haar 21e toen ze voor het eerst Verdi's opera La Traviata zag. Ze ging studeren aan de Manhattan School of Music in New York. "From there it started."

In 2010 won ze de Arleen Augér Prijs op het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch. Die specifieke prijs, vernoemd naar de grote Amerikaanse sopraan, wordt uitgereikt aan een zanger die de jury heeft overtuigd met allround-vakmanschap.

De Bique is momenteel vooral te zien in operarollen. In 2018 zong ze bij De Nationale Opera de rol van Annio in La Clemenza di Tito van Mozart, in een productie van Peter Sellars en Teodor Currentzis. Een jaar later zong ze in Amsterdam de rol van Aida in de opera Caruso in Cuba van Micha Hamel.

In maart 2022 was ze gast bij Podium Witteman en zong ze muziek van Händel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie