Podium
NTR

Edison Klassiek voor pianist Hannes Minnaar

foto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Edison Klassiek voor pianist Hannes Minnaar

De Edison Klassiek 2022 in de categorie Solo Instrumentaal is voor de cd Goldberg Variations van pianist Hannes Minnaar. Hij maakte de registratie van de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach in de Waalse Kerk in Amsterdam.

De jury vindt dat er sprake is van “een integere, buitengewone opname. Alsof Minnaar zijn ego als interpretator heeft uitgeschakeld en alleen maar de klank- en geesteswereld van Bach optimaal tot leven probeert te wekken. Zijn spel is zonder opsmuk en toch voortdurend boeiend.”

Eerder waren recensenten al enthousiast over het album. De NRC schreef: “een uitmuntende opname waarin een diepgaande vertrouwdheid met Bachs muziek doorklinkt. Het is musiceren zonder effectbejag en zonder dogma’s, gaaf en kalm. God schuilt in de details en de nuance, terwijl zijn greep op de architectuur onmiskenbaar is.”

Volgens De Volkskrant is Minnaar "ontzettend consistent in zijn aanpak en tempi; fluctuaties zijn proportioneel en karakterverschillen tussen de variaties worden niet al te zeer uitvergroot, maar staan in dienst van elkaar.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minnaar is een ervaren vertolker van de muziek van Johann Sebastian Bach. De inspiratie voor de opnamelocatie deed hij op tijdens een tournee langs kerken. "Hoewel ik de Goldbergvariaties beschouw als een van Bachs meest wereldlijke werken - doorspekt met muzikale en compositorische virtuositeit - zochten wij voor deze tournee ons heil in kathedrale ruimtes. De optredens kregen een bijna ritueel karakter door de prachtige akoestiek en de torenhoge ruimtes in deze kerken. Ik wilde echt iets van dat 'gevoel' in deze opnames verwerken".

De cd verscheen bij Challenge Classics.

Bekijk hieronder een videoregistratie van zijn spel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hans Haffmans reikte de Edison in de studio uit aan Hannes Minnaar.

Ster advertentie
Ster advertentie