Podium
NTR

Anna-Maria Helsing nieuwe chef-dirigent BBC Concert Orchestra

foto: Chris Christodouloufoto: Chris Christodoulou
  1. Klassiekchevron right
  2. Anna-Maria Helsing nieuwe chef-dirigent BBC Concert Orchestra

Anna-Maria Helsing is benoemd tot de nieuwe chef-dirigent van het BBC Concert Orchestra. De Zweeds-Finse Helsing was al sinds 2020 eerste gastdirigent bij het orkest. Het BBC Concert Orchestra is een van de meest toonaangevende symfonieorkesten van het Verenigd Koninkrijk.

Warme band met het orkest

De 51-jarige Helsing heeft de afgelopen paar jaren als eerste gastdirigent een warme band opgebouwd met het Britse orkest. "Ik ben blij en erg enthousiast om de samenwerking met het BBC Concert Orchestra verder uit te diepen als hun nieuwe chef-dirigent", zegt zij vandaag. Ze is de eerste vrouwelijke chef-dirigent van het orkest.

Als nieuwe chef-dirigent van het BBC Concert Orchestra treedt Helsing in de voetsporen van gerenommeerde voorgangers, waaronder Bramwell Tovey en Barry Wordsworth. Wordsworth blijft werkzaam bij het orkest als gelauwerd dirigent. Helsing begint per 1 oktober dit jaar. Haar contract loopt tot en met 2026.

Het eerstvolgende concert leiding van Helsing vindt plaats op maandag 19 juni op Alexandra Palace in Londen. Op het programma staat onder andere werk van Vivaldi, Max Richter en van haar Finse landgenoten Sibelius en Lauri Porra.

Ervaring

Sinds de afronding van haar studie aan de Sibeliusacademie in Helsinki heeft Helsing alle grote Finse en Zweedse orkesten geleid en als dirigent ervaring opgedaan in veel Scandinavische orkestgebouwen en operahuizen. Ook buiten de Noordse landen heeft zij orkesten geleid, zoals de Philharmonia Orchestra, het BBC Philharmonic, de Royal Scottish National Orchestra, de Barcelona Symphony Orchestra en het Musikkollegium Winterthur. Momenteel is zij de artistiek leider van het kamermuziekfestival Rusk in Jakobstad in Finland.

Ster advertentie
Ster advertentie