Podium
NTR

België paradijs voor vrouwelijke dirigenten

foto: Joanna Gałuszka
  1. Klassiekchevron right
  2. België paradijs voor vrouwelijke dirigenten

De Poolse Anna Sulkowska-Migon heeft de 2022-editie van La Maestra gewonnen, een internationaal dirigentenconcours voor en grotendeels door vrouwen. Dat initiatief is broodnodig, want het aantal vrouwen aan de leiding in de klassieke muziekwereld blijft behoorlijk achter. Volgens onderzoek van het concours staan er wereldwijd maar bij 7,9% van de orkesten een vrouw aan de top. België doet het opvallend goed: drie van de acht grote orkesten worden geleid door vrouwelijke dirigenten.

Dit was de tweede editie van La Maestra. Een gloednieuw project om de aandacht te vestigen op vrouwelijke dirigenten. De 26-jarige Anna Sulkowska-Migon leidde het Paris Mozart Orchestra het allerbest. In totaal hadden zich 202 dirigenten aangemeld.

Vrouwen in opkomst

Maar hoe is het eigenlijk gesteld met vrouwelijke dirigenten? Volgens onderzoek van La Maestra staan wereldwijd maar bij 7,9% van alle professionele orkesten vrouwen aan de top, als artistiek directeur of als chef-dirigent. Dit gaat om 62 vrouwen op de 778 orkesten die zijn ondervraagd.
Er wordt wel gestaag vooruitgang geboekt. In 2019 telden ze nog 46 vrouwen in totaal op de hoogste muzikale posities

Opvallend: onze zuiderburen lopen voorop. Van de acht grote orkesten in België, worden drie geleid door vrouwelijke dirigenten.

Nederland maakt ook een inhaalslag. Dirgent Anja Bihlmaier is binnengehaald door het Residentie Orkest in Den Haag. Karina Canellakis maakt indruk als chef-dirigent van ons Radio Filharmonisch Orkest.

Met name Duitsland blijft achter. Een groot klassieke muziekland, maar ze behoren niet tot de top tien. Oostenrijk staat des te meer bekend om het conservatieve karakter van de klassieke muziekwereld, maar twee van de twaalf permanente ensembles worden nu geleid door een vrouw. Tot 25 jaar geleden mochten vrouwen niet eens spelen in Wiener Philharmoniker - op de harpiste na dan...

Ster advertentie
Ster advertentie