Podium
NTR

De mooiste opnamen van sopraan Jessye Norman

foto: Tobias Hase EPAfoto: Tobias Hase EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. De mooiste opnamen van sopraan Jessye Norman

Op 24 maart komt een box uit met 3 cd's nooit uitgegeven opnamen van sopraan Jessye Norman. Werken van Richard Wagner, Richard Strauss en ook Joseph Haydn. Voor Podium een goed moment om eens stil te staan bij haar wél uitgebrachte opnames.

Jessye Norman werd in september 1945 geboren in de Amerikaanse staat Georgia. Ze groeide op in een muzikaal gezin. Haar moeder speelde piano, haar vader zong in het kerkkoor. De vier kinderen in het gezin leerden allemaal piano spelen. Het zangtalent van Jessye Norman openbaarde zich al toen zij als 4-jarig meisje gospelliederen zong in de kerk. Het meisje viel op, met haar enorme stemgeluid. Op haar 7e nam zij deel aan een zangwedstrijd. Die won zij niet, naar verluid omdat zij de tekst was vergeten. Later zou Norman in een interview hierop hebben gezegd: "Het was de laatste keer dat ik mijn tekst kwijt was."

Toen zij 9 was kreeg zij voor haar verjaardag een radio. Dat opende haar wereld naar beroemde zangeressen, zoals Leontyne Price, die net als Norman zwart was. Norman vond het niet erg om op zaterdagmiddag op te ruimen, want zo kon zij ongestoord op haar kamer naar opera’s luisteren.

Europa

Nadat zij was afgestudeerd in Washington, ging zij naar het conservatorium van Baltimore en daarna daar Michigan. Toen was ze klaar om te gaan reizen. Ze deed mee aan een concours in Duitsland en dat leverde haar een 3-jarig contract op aan de Deutsche Oper Berlin, waar zij in 1969 haar eerste rol zong. Daarna zong zij vaker bij andere Europese operahuizen. In 1972 debuteerde Norman bij La Scala in Milaan, waar zij de titelrol in Aida van Verdi zong. Later dat jaar zong zij bij the Royal Opera in Covent Garden de rol van Cassandra in Les Troyens van Hector Berlioz. Ook in Frankrijk was zij ongekend populair. Zij zong bij een herdenking van de bestorming van de Bastille La Marseillaise, gekleed in de Franse driekleur.

Stem

De stem van Jessye Norman was uniek en zeer omvangrijk: stralend in de hoogte, donker in de laagte. The New York Times schreef ooit: "een groot landhuis van geluid. De stem suggereert een buitengewone ruimte. Hij heeft enorme dimensies en reikt naar achteren en naar boven."

Opnames en prijzen

Jessye Norman maakte vele opnames. Haar opname van de Vier letzte Lieder van Richard Strauss is legendarisch. Daarnaast nam zij onder meer werken op van Mahler, Haydn en Wagner.
Jessye Norman werd 15 keer genomineerd voor een Grammy Award. In 2006 ontving zij de Edison Oeuvreprijs.

Jessye Norman overleed in 2019 op 74-jarige leeftijd als gevolg van complicaties door een dwarslaesie.

Maandag

Johannes Brahms - Liederen

Dinsdag

Joseph Haydn - Scena di Berenice - aria "Perché, se tanti siete"
Gustav Mahler - Des Knaben Wunderhorn

Woensdag

Richard Strauss - Vier letzte Lieder

Donderdag

Richard Wagner - Tristan und Isolde

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie