Componist

Joseph Haydn

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Joseph Haydn

Wie was Joseph Haydn?

Joseph Haydn was een Oostenrijkse componist uit de Klassieke periode. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de symfonie en het strijkkwartet.


Snelle weetjes

  • Geboren: 31 maart 1732, Rohrau (Oostenrijk)
  • Gestorven: 31 mei 1809, Wenen (Oostenrijk)
  • Getrouwd met: Maria Anna Aloysia Apollonia Keller (geh. 1760–1800)
  • Bekendste stukken: Strijkkwartetten, op.33, Symfonie nr.104, “Londen”, Celloconcert nr.1, Symfonie nr.100, “Military”, Strijkkwartet nr.78, “Sonnenaufgang”, Die Schöpfung, Symfonie nr.94, “Surprise”, Trompetconcert
  • Interessant: veel stukken van Haydn hebben opvallende bijnamen. Zo wordt Symfonie nr.96 ook wel ‘Miracle’ genoemd, omdat het publiek de première maar ternauwernood overleefde.

Klassieke Mysteries: #7 - Mini-Mysterie: Overleefde het publiek de première van Hadns 'Symfonie nr.96'? (S03)

In het kort

Van zijn achtste tot zijn zeventiende was Joseph Haydn koorknaap in Wenen. Toen hij de baard in de keel kreeg, moest hij het koor verlaten. Hij zette zijn muzikale bezigheden voort als violist en ontwikkelde zich verder door zelfstudie en lessen van componist Nicola Popora. In 1758 werd Haydn aangesteld als kapelmeester van graaf Morzin, voor wie hij zijn eerste symfonieën componeerde. Hij krijgt de smaak goed te pakken; uiteindelijk zou Haydn meer dan honderd symfonieën op zijn conto schrijven. In 1790 vertrok hij naar Londen, waar zij zijn beroemde Londense symfonieën schreef. Vijf jaar later keerde hij terug naar Wenen, waar hij zich vooral bezighield met religieuze muziek. Joseph Haydn wordt ook wel de vader van de symfonie en het strijkkwartet genoemd omdat hij de genres heeft ontwikkeld.

Wist je dat...

  • Haydn in 1791 een eredoctoraat ontving van de universiteit van Oxford? Als dank componeerde hij Symfonie nr.92 voor de universiteit.
  • hij goed bevriend was met Mozart? Ze gingen regelmatig samen naar het theater en op Haydns begrafenis werd Mozarts Requiem gespeeld.
  • er heel lang twee schedels in zijn graf hebben gelegen?

Klassieke Mysteries: #2 - Waarom had Haydn twee schedels?

Ster advertentie
Ster advertentie