Podium
NTR

De rijke opnamegeschiedenis van het Beaux Arts Trio

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. De rijke opnamegeschiedenis van het Beaux Arts Trio

Pianist Menahem Pressler is overleden. Hij richtte in 1955 het Beaux Arts Trio op. Het trio onderging enkele wisselingen in de strijkers, maar Pressler bleef tot het einde toe de pianist van zijn trio. Het Beaux Arts Trio was het eerste trio dat alle pianotrio’s van Joseph Haydn opnam. In Podium blikken we terug op de rijke opnamegeschiedenis van het Beaux Arts Trio.

Het Beaux Arts Trio werd in 1955 opgericht door pianist Menahem Pressler. Hij was toen 22 jaar oud. Hetzelfde jaar debuteerde het trio tijdens het Berkshire Music Festival, dat we tegenwoordig kennen als Tanglewood Music Centre.

Leden van het eerste uur

Daniel Guilet was de eerste violist van het trio. Hij werd in 1899 geboren in Frankrijk en verhuisde in 1941 naar de Verenigde Staten. Hij was onder meer concertmeester van het NBC Symphony Orchestra. Hij wilde het trio aanvankelijk naar zichzelf noemen, maar er werd toch gekozen voor een meer neutrale titel die langer mee zou gaan.

Cellist Bernard Greenhouse werd in 1916 geboren in New Jersey.
Menahem Pressler in 1923 in Magdeburg in Duitsland. Toen Hitler aan de macht kwam, is hij met zijn gezin naar Palestina gevlucht en later verhuisde hij naar de Verenigde Staten.

Het ensemble begon in 1955 met een tournee langs 45 Amerikaanse steden. Eerst waren dat concerten in onopvallende gelegenheden, waarbij het concert was opgebouwd uit een aantal flitsende, sentimentele stukken voor pianotrio. Later veranderde dat.

Wisselingen in de bezetting

In 1969 ging violist Guilet met pensioen en kwam Isidore Cohen. Vooral de bezetting met Isidore Cohen, Bernard Greenhouse en Menahem Pressler is bekend geworden door de nauwkeurige uitvoeringen met pit en balans.

Na Isidore Cohen vonden er in de strijkers nog meer wisselingen plaats. De laatste wissel vond plaast in 2002. Toen werd violist Daniel Hope aangesteld. Hij wilde “een element van hedendaagse muziek in elk toekomstig programma” opnemen.

Hieronder vind je een overzicht van de personele wisselingen in het Beaux Arts Trio.

Piano:
Menahem Pressler (1955-2008)

Viool:
Daniel Guilet (1955-1968)
Isidore Cohen (1968-1992)
Ida Kavafian (1992-1998)
Yung Uck Kim (1998-2002)
Daniel Hope (2002-2008

Cello:
Bernard Greenhouse (1955-1987)
Peter Wiley (1987-1998)
Antonio Meneses (1998-2008)

Opnames

Het meest opmerkelijke opnameproject van het Beaux Arts Trio was de opname van alle pianotrio’s van Joseph Haydn in de jaren ’70. Ook in de jaren ’80 werden veel opnames gemaakt. Vanaf de jaren ’90 werden niet meer zoveel cd’s opgenomen.

Naast de opnames van de pianotrio’s van Haydn, Beethoven, Mozart, Mendelssohn, Tsjaikovski, nam het Beaux Arts Trio ook stukken op met gastmusici. Zo konden er ook pianokwartetten en -kwintetten worden gespeeld.

In 2008 nam het Beaux Arts Trio voor het laatst applaus in ontvangst. Het trio hield op te bestaan. In juli 2015 werd gevierd dat het Beaux Arts Trio 60 jaar daarvoor was opgericht. Ter gelegenheid daarvan werd een box met 60 cd’s uitgebracht.

Maandag

Gabriel Fauré - Pianotrio, op.120 in d kl.t. - deel II, "Andantino"

Dinsdag

Wolfgang Amadeus Mozart - Pianotrio KV.502 in Bes gr.t. - deel III, "Allegretto"

Woensdag

Maurice Ravel - Pianotrio in a kl. t. - delen I. Modéré en II. Pantoum. Assez vif

Donderdag

Franz Schubert - Pianotrio nr.2, D.929, op.100, delen II. Andante con moto en III. Scherzando. Allegro moderato

Vrijdag - Pressler zonder het Beaux Arts Trio, maar met het Quatuor Ebene

Antonín Dvořák - Pianokwintet nr.2, op.81 in A gr.t. - deel II, "Dumka. Andante con moto"

Ster advertentie
Ster advertentie