Componist

Maurice Ravel

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Maurice Ravel

Wie was Maurice Ravel?

Maurice Ravel was een van de belangrijkste Franse componisten van de twintigste eeuw. Het opvallendste kenmerk van zijn muziek is klankkleur.


Snelle weetjes

  • Geboren: 7 maart 1875, Ciboure (Frankrijk)
  • Gestorven: 28 december 1937, Parijs (Frankrijk)
  • Bekendste stukken: Bolero, Pianoconcert in G, Pavane pour une infant défunte
  • Interessant: diende als chauffeur aan het front in de Eerste Wereldoorlog.

In het kort

Op zevenjarige leeftijd begon Maurice Ravel met pianolessen en in 1889, nog maar 14 jaar oud, werd hij toegelaten aan het Conservatorium van Parijs. Hij maakte zijn pianistenopleiding niet af, maar keerde in 1897 wel terug om bij Gabriel Fauré compositielessen te volgen. In 1913 leerde hij Igor Stravinsky kennen, met wie hij samen een opera bewerkte.

Bepalende inspiratiebronnen voor Ravel waren zijn deels Baskische afkomst en zijn bezoek aan de befaamde Parijse Wereldtentoonstelling in 1889. De opzwepende klanken van Spaanse muziek en plus de exotische muziek die op de tentoonstelling te horen was - onder andere Javaanse gamelanmuziek en werken van de Rus Rimski-Korsakov - zouden zijn weelderige en kleurrijke stijl vormgeven.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Ravel als chauffeur, maar in 1916 keerde hij ziek terug. Hij kocht een villa in de buurt van Parijs, waar hij zich stortte op het componeren.

Wist je dat...

  • Ravel Pianoconcert in D voor de linkerhand schreef voor Paul Wittgenstein? Hij had zijn rechterarm verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  • hij een voorliefde had voor Spanje? Dit is onder andere te horen in zijn vroegere werken L'heure espagnole en Rhapsodie espagnole.

foto: Wikimedia Commons

Maurice Ravel op het balkon van zijn villa in Montfort-l'Amaury, net buiten Parijs.

Ster advertentie
Ster advertentie