Podium
NTR

Edison voor legendarische opname Verdi's Requiem

foto: br-klassik.de
  1. Klassiekchevron right
  2. Edison voor legendarische opname Verdi's Requiem

De Edison Klassiek in de categorie "Het Document" is gewonnen door het Chor und Symphonierchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Riccardo Muti in een opname uit 1981 van Verdi's "Messa da Requiem".

Uit het juryrapport: "BR Klassik had geen mooier eerbetoon voor de 80ste geboortedag van Riccardo Muti kunnen bedenken dan deze uitgave van het beroemde concert uit 1981 van Verdi’s Requiem. Alles, echt alles kwam die avond op en rondom het podium in München optimaal samen. Het Chor und Symphonierchester des Bayerischen Rundfunks hadden in de categorie koor en orkest kunnen winnen, de vier solisten (droombezetting Jessye Norman, Agnes Baltsa, José Carreras en Jewgenij Nestrenko) hadden ieder met gemak een Edison Vocaal kunnen pakken en Muti excelleerde als maestro met een overrompelende, originele want meest theatrale visie. Een nieuwe standaard was gezet."

Quote

Een mooi eerbetoon voor de 80e geboortedag van Riccardo Muti.

Jury Edison Klassiek

Ook de technici krijgen voor deze opname een grote pluim van de jury: "Tonmeister Wilhelm Meister (what’s in a name) en Toningenieur Martin Wöhr verdienen een speciale vermelding: wat een briljante techniek en vernuft gebruikten deze mannen zonder de ingenieuze apparatuur van nu. Luister nu via CD naar het Tuba mirum en sta versteld van de registratie destijds, niet alleen vanwege de gouden koperblazers zelf maar zeker ook vanwege de ruimtelijke opname die ongekende dynamiek laat horen. Het is zo bijzonder wanneer je zoveel jaar later het gevoel krijgt om de trompettisten achter jou vanaf de balkons in de zaal te horen spelen. En zoveel kwaliteit en kracht als koor, orkest en vooral Jessye Norman aan het einde van het concert nog over hebben. Normans Libera me kan niemand onberoerd laten, vooral door haar laatste, laagste, stervende noten. Kippenvel, 40 jaar later op de bank thuis. Dat is een Document van wereldformaat."

Verdi's Requiem

Verdi's Messa da Requiem is de beroemdste setting van de 19e-eeuwse Latijnse mis voor de doden en, na of naast het Requiem van Mozart, de bekendste van allemaal. Het enorme werk wordt bewonderd als kerkmuziek - het behoort tot de absolute topstukken van religieuze muziek - maar ook gezien als 'Verdi's mooiste opera'. Het werk ging voor het eerst in première op 22 mei 1874 in de San Marco-kerk in Milaan onder leiding van Giuseppe Verdi zelf. Het werd een groot succes en de componist dirigent toerde er vervolgens mee door Europa. Het Requiem werd het werk dat Verdi het meest heeft gedirigeerd.

Hans Haffmans sprak met jurylid Dorien van Londen over Verdi's Requiem ⤵️

Dorien van Londen over Edison voor Het Document

Ster advertentie
Ster advertentie