Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 6 maart

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 6 maart

Paul Witteman ontvangt sopraan Jeanine De Bique, pianist Daria van den Bercken, violist Diana Tishchenko & pianist Anna Fedorova, pianist Aaron Wajnberg, Holland Baroque, Släpstick en het Fibonacci Quartet.

De verschrikkingen van de Russische invasie van Oekraïne hebben de wereld in zijn greep. De in Nederland woonachtige Oekraïense pianist Anna Fedorova organiseert zondagavond met bevriende musici een benefietconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Even voor dat concert speelt ze in Podium Witteman met violist Diana Tishchenko het bewogen “Melody” van Myroslav Skoryk.

Het benefietconcert Concert for Peace is live te beluisteren via het NTR Avondconcert op NPO Radio 4 en te bekijken via nporadio4.nl, NPO Radio 4 Facebook en YouTube, Podium Witteman Facebook en maandag om 23.00 via NPO 2 extra.

De Trinidese sopraan Jeanine De Bique maakt internationaal furore bij alle grote operahuizen. De vakbladen staan er vol van. En haar nieuwe album ‘Mirrors’ met barokaria’s is ook heel goed ontvangen. Het album vormt een mooie gelegenheid om haar voor te stellen aan het grote publiek! Samen met pianist Aaron Wajnberg zingt De Bique een klassiek lied, en na haar interview een aria uit de opera Deidamia van Händel, begeleid door Holland Baroque!

Pianist Daria van den Bercken heeft een nieuw album gemaakt met stukken die geïnspireerd zijn op het romantische idee van de natuur. Niet alleen de schoonheid van de natuur, maar ook het angstaanjagende of ontzagwekkende. Daria laat die eeuwenlange fascinatie met de natuur horen in stukken van François Couperin (17de eeuw) en Sergej Rachmaninov (20ste eeuw).
Het album van Daria Human: Nature, an imaginary suite is hier te verkrijgen en daarnaast wereldwijd te streamen.

Pauls Jonge Helden zijn deze keer de vier leden van het Fibonacci Quartet - een jong internationaal strijkkwartet met als thuisbasis Londen. De Nederlandse Luna de Mol is een van de violisten. Het Fibonacci Quartet is verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en won onlangs de 1ste prijs van de Triomphe de l'Art Competition in Brussel. In Podium Witteman spelen de jonge helden een deel uit het 1ste Strijkkwartet van Leoš Janaček.
Het Fibonacci Quartet speelt op 15 maart op het Festival Jong Talent 2022 op Schiermonnikoog. Kijk voor meer informatie hier.

Mike Boddé heeft een bijzonder plan opgevat. Hij wil een eigen Mis gaan componeren. En dan geen doorsnee katholieke Mis, maar een persoonlijk werk met een spirituele lading. In Podium Witteman presenteert hij het eerste deel: het Credo, maar dan anders.

Floris Kortie heeft het ensemble Släpstick (voorheen de Wereldband) uitgenodigd en hij wil het graag over de hoogtijdagen van de slapstick hebben: de ‘Roaring Twenties’. In die tijd brachten de helden van het witte doek, zoals Charlie Chaplin, Buster Keaton en The Marx Brothers, de fysieke grappen en grollen tot een ongeëvenaard hoog niveau. En daarbij speelde muziek vaak een onmisbare rol.

Podium Witteman Podcast

Wat moet er achter de schermen allemaal gedaan worden om een goed concert neer te zetten? In de Podium Witteman Podcast gaat Floris Kortie hierover in gesprek met twee toneelmeesters van de klassieke muziek: Jan Ummels, orkestbode van het Koninklijk Concertgebouworkest, en Laura Jonker, producer en stagemanager voor tal van klassieke gezelschappen.

Gerelateerde podcast

Podium Witteman Podcast

Podium Witteman Podcast

Podium Witteman is zondag hier terug te kijken:

Samen in actie voor Oekraïne

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Geef voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Via de onderstaande button kom je op de site van Giro555 waar je kunt doneren. Of ga naar onze overzichtspagina.

Geef nu aan Giro555 Home 'Samen in actie voor Oekraïne'

Muziek en beeld uit de uitzending:

Anna Fedorova & Diana Tishchenko
Myroslav Skoryk
Melody
Beeld: Vladimir Orlovsky – Oogst

Fibonacci Quartet
Leoš Janáček
Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzer Sonate’: deel 1. Adagio – Con moto
Beeld: Arkady Rylov – In blauwe weidsheid

Daria van den Bercken
François Couperin
Les Lis naissans, uit: Le troisième livre de pièces de clavecin (1722)
Beeld: Claude Monet – Tuin van de artiest in Givenchy

Daria van den Bercken
Sergej Rachmaninov
Études-Tableaux Op. 33, nr. 8 in c kl.t.: Grave
Beeld: Ivan Sjisjkin – Het bos in de avond

Mike Boddé & Noa Eyl & Kim Weemhoff
Een mystieke Mis: Credo
Beeld: Gustave Doré – Rosa celeste. Dante en Beatrice kijken naar de hoogste hemel, het Empyreum

Jeanine De Bique & Aaron Wajnberg
André Tanker
Morena Osha
Beeld: Michel Jean Cazabon – Caronirivier, Trinidad

Jeanine De Bique & Holland Baroque
Georg Friedrich Händel
Deidamia, HWV 42: aria: M’ai resa infelice - Che vanto n’avrai?
Beeld: Joseph Mallard William Turner – Sneeuwstorm, stoomboot bij de mond van een haven

Släpstick
Jon Bittman
Släp

Släpstick
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / arr. Rogier Bosman
Spiegelscène (Muziek: Danse des Mirlitons, uit: De Notenkraker, Op. 71)

Ster advertentie
Ster advertentie