De Ochtend
KRO-NCRV

Bandura voor Oekraïense musicus is gevonden

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Bandura voor Oekraïense musicus is gevonden

Een jaar geleden begon het Muziekinstrumentenfonds met een speciaal project om gevluchte Oekraïense musici te koppelen aan mensen die een instrument bezitten dat niet meer wordt bespeeld. Ben Cartens, oud-directeur van een aantal muziekscholen en tegenwoordig adviseur, was op zoek naar een bijzonder instrument: een bandura. Luister hieronder het gesprek terug. Die bandura is dankzij jullie inmiddels gevonden. Dank daarvoor.

Cartens vertelde erover bij De Ochtend. Luister het hier terug.

Bandura maakt hele reis

De bandura is er niet zomaar eentje. Het instrument heeft er al een heel leven op zitten. Ooit werd de bandura op reis aangeschaft door de moeder van de schenker. Vervolgens maakte het instrument zelf de reis naar Nederland. Later kwam de bandura in het bezit van haar dochter, de schenker, en zo kon zij deze gebruiken voor de muzieklessen die ze gaf. En nu maakt deze schenker Anastasia er heel blij mee.

Wat is een bandura?

De bandura is een Oekraïense harp en wordt voornamelijk gebruikt voor typisch Oekraïense volksmuziek. Om het instrument te bespelen worden beide handen gebruikt, waarbij de linkerhand vooral gericht is op de bassnaren. De stemming van de gebruikte toonsoort kan worden aangepast door een mechaniek dat snaren met een halve toon kan verkorten.

Zo klinkt een bandura

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kun jij helpen?

Eerder was in een uitzending van De Ochtend te horen dat het Muziekinstrumentenfonds op zoek was naar een bandura voor de 22-jarige Anastasia. Zij speelde in Oekraïne als semi-professional in een ensemble, maar was helaas niet meer in het bezit van een bandura. Sinds een aantal maanden zit ze in een opvangcentrum in Krimpen aan den IJssel. "Zoals veel muzikanten die hun muziekinstrument hebben moeten achterlaten, snakt zij ernaar om weer samen met anderen muziek te maken", vertelde Cartens toen. "Dus als er in Nederland iemand een bandura beschikbaar heeft, zou zij daar heel gelukkig mee zijn." En die is nu gelukkig gevonden.

Al meer dan zestig matches

Het Muziekinstrumentenfonds heeft het afgelopen jaar al meer dan zestig matches gevonden. "Er zit van alles tussen: professionele musici die viool of cello spelen, maar ook pubers die graag weer op hun gitaar of keyboard willen spelen", vertelt Cartens.

Heb jij ook een instrument die je wil schenken? Klink hieronder voor meer informatie.

Contactinformatie

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan. Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie