60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Podium Witteman Podcast

Podium Witteman Podcast:

Vanaf 17 januari kun je luisteren de Podium Witteman Podcast. Hierin duikt presentator Floris Kortie samen met zijn collega’s en tafelgasten elke week in de wereld van de klassieke muziek. Geen onderwerp wordt geschuwd: van podiumangst tot foute componisten, van historische opnames tot bloederige sterfscenes uit de operageschiedenis: alles is bespreekbaar! Luister elke week via je favoriete podcastapp of op nporadio4.nl

Podcast afleveringen

#13 - Channa Malkin - Muziek en ouderschap

Floris praat met sopraan Channa Malkin over de relatie tussen muziek en het ouderschap.  

#12 - Jet Berkhout & Mike Boddé - Klassieke covers

Wat zijn de beste covers van klassieke stukken? Mike Boddé en NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout laten in hun favoriete 'hertalingen' horen.

#11 - Liesbeth Steffens & Adriaan Breunis - De Altviool

Waarom worden er door muzikanten onderling zoveel moppen verteld over de altviool, en is dat wel terecht? Of is het misschien tijd voor een herwaardering van dit mooie instrument? Hierover gaat Floris in gesprek met twee altviool-experts: altviolist en docent altviool aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag Liesbeth Steffens en Adriaan Breunis, veelzijdig altviolist, en bij ons vooral bekend van FUSE.

#10 - Saskia Lankhoorn en Roland Kieft - Moet je verstand hebben van Nieuwe Muziek?

Moet je 'verstand' hebben van eigentijdse gecomponeerde muziek om ervan te kunnen genieten? Hierover gaat Floris in gesprek met directeur van Stichting Omroep Muziek (SOM) Roland Kieft en pianist Saskia Lankhoorn.

#9 - Judith van Leeuwen & Laurens de Man - Passiemuziek

Samen met organist Laurens de Man en religiewetenschapper en NTR-collega Judith van Leeuwen gaat Floris op zoek naar de mooiste passiemuziek. Zijn er alternatieven voor de Mattheus Passie van Bach, of staat dat werk op eenzame hoogte?

#8 - Mirjam Wijzenbeek & Peter Tra - Een jaar lang lege zalen

Floris blikt met programmeur Mirjam Wijzenbeek van het concertgebouw en Peter Tra van TivoliVredenburg terug op een jaar lang gesloten theaters en concertzalen. Ook kijken ze vooruit: is er nog hoop voor de toekomst?

#7 - Arjen Verhage & Saskia Coolen - De grootste hit van de 17e eeuw

Wat was de grootste Nederlandse hit van de zeventiende eeuw? Daarover gaat Floris dit keer in gesprek met twee musici van Camerata Trajectina en experts op het gebied van oude Nederlandse muziek: Arjen Verhage en Saskia Coolen.

#6 - Carine Lacor & Daniel Torrico Menacho - Voetbalmuziek

Er klinkt meer klassieke muziek in het voetbalstadion dan je zou denken! Dat betogen voetbalfans Daniel Torrico Menacho, violist van het Matangi Quartet, en NPO Radio 4-presentator Carine Lacor in deze aflevering van de Podium Witteman Podcast.

#5 - Anne-Maartje Lemereis & Mike Boddé - Spoedcursus componeren

Waaraan zijn goede composities te herkennen, en is het componeren voor iedereen weggelegd? In deze aflevering geven componist Anne-Maartje Lemereis en Mike Boddé ons een spoedcursus componeren.

Beluister de muziekvoorbeelden in de Podium Witteman Podcast Spotifylijst: https://open.spotify.com/playlist/6wnmsrbgqOXQI8u5eBa2OK?si=w66fNx1NQvGc_F9t9zQ4KQ

#4 - Joan Berkhemer - Hoe klonk klassiek vroeger?

Hoe moet klassieke muziek worden uitgevoerd? Door de eeuwen heen zijn daar verschillende opvattingen over geweest. Floris Kortie gaat in deze aflevering in gesprek met iemand die hier alles van weet en ook een duidelijke voorkeur heeft: dirigent en violist Joan Berkhemer.

#3 - Lilian Farahani & Hein van Eekert - Sterfscènes

Wat zijn de mooiste sterfscènes uit de operageschiedenis? Over deze vraag gaat Floris Kortie in gesprek met sopraan Lilian Farahani, die zelf al vaak heeft moeten sterven op het opera-toneel, en NPO Radio 4-presentator Hein van Eekert, bekend van het programma NTR OperaLive.

Beluister alle muziek uit de podcast in onze Podium Witteman Podcast - Spotifylijst!
https://open.spotify.com/playlist/6wnmsrbgqOXQI8u5eBa2OK?si=spsWPI79Qs2WyVFfQloezA

#2 - Myrthe Helder & Jan Pieter Koch - Nare Componisten

Floris praat in deze aflevering met violist Myrthe Helder, bekend van Club Classique en musicoloog en componist Jan Pieter Koch over de vraag: wie was de naarste componist ooit?

#1 - Mike Boddé & Emma van der Schalie - Podiumangst

In deze aflevering van de Podium Witteman Podcast praat Floris Kortie met Mike Boddé en violist van FUSE Emma van der Schalie over wat toch een beetje een taboe blijft in de (klassieke-) muziekwereld: podiumangst. Bijna iedere musicus heeft het wel eens meegemaakt, maar zelden wordt er openlijk over gesproken.

Nieuw: vanaf 17 januari in jouw feed, de Podium Witteman Podcast

Vanaf 17 januari kun je luisteren de Podium Witteman Podcast. Hierin duikt presentator Floris Kortie samen met zijn collega’s en tafelgasten elke week in de wereld van de klassieke muziek. Geen onderwerp wordt geschuwd: van podiumangst tot foute componisten, van historische opnames tot bloederige sterfscenes uit de operageschiedenis: alles is bespreekbaar!