Podium
NTR

Inval Oekraïne: musici nemen (niet genoeg) stelling

foto: Piqsels
  1. Klassiekchevron right
  2. Inval Oekraïne: musici nemen (niet genoeg) stelling

Horen politiek en muziek gescheiden te blijven? Of zou je je als musicus kunnen of soms zelfs moeten uitspreken over de inval in Oekraïne? De Russische dirigent Semyon Bychkov vindt blijkbaar het laatste.


Op 24 februari veroordeelde hij de inval, zo melden Tsjechische media. Bychkov is chefdirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest.

Volgens hem herhaalt zich de geschiedenis van 1956 en 1968, toen Sovjet-troepen respectievelijk Hongarije en Tsjechoslowakije binnenvielen.

Ook het Tsjechische orkest neemt stelling, melden de nieuwssites. Sinds het begin van deze week hangt de geelblauwe Oekraïnse vlag aan het hoofdkantoor in Praag. En het concert op 24 februari zal beginnen met een uitvoering van Oekraïense hymnes.

Valerie Gergiev staat bekend om zijn steun aan het beleid van Vladimir Poetin. Dat lijkt nu serieuze gevolgen te krijgen voor zijn muzikale activiteiten. Volgens verschillende Italiaanse kranten zal theater La Scala in Milaan de samenwerking met de dirigent verbreken, als hij de inval niet afkeurt. De burgemeester van Milaan zou dat hebben gezegd. Dat kan snel gevolgen hebben: Gergiev dirigeert sinds 23 februari een productie in La Scala, Pique Dame, van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Samen in actie voor Oekraïne

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Geef voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Via de onderstaande button kom je op de site van Giro555 waar je kunt doneren. Of ga naar onze overzichtspagina.

Geef nu aan Giro555 Home 'Samen in actie voor Oekraïne'

Ster advertentie
Ster advertentie