Panorama Zondag
KRO-NCRV

Dit is het culturele landschap van Diederik van Vleuten

  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is het culturele landschap van Diederik van Vleuten

Minimalistische klanken, een krachtig gedicht en een boek dat voor grote ophef zorgde. Lees hier over het culturele landschap van Diederik van Vleuten. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Wie is Diederik van Vleuten?

Diederik van Vleuten is cabaretier, muzikant en programmamaker. Hij stond jarenlang aan de zijde van Erik van Muiswinkel. Hij was onder andere te zien in Kopspijkers, Studio Spaan en Koefnoen. De laatste jaren heeft Van Vleuten ook een andere kant van zichzelf laten zien. Als meesterlijk verteller bracht hij zijn eigen familiegeschiedenis op de planken in bejubelde solovoorstellingen. Binnenkort gaat hij opnieuw het theater in met een show waarin hij terugblikt op zijn jeugd.

foto: ANP Kippa Jerry Lampen

1. Muziek van Steve Reich: Music for 18 Musicians

Toen Van Vleuten op het Conservatorium zat, woonde hij een uitvoering van Reich bij. De uitvoering staat hem nog altijd bij en hij luistert nog steeds naar deze muziek. "Er zit een drive in, een heerlijke bas. Het is perfect voor jazz", zegt Van Vleuten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Nader Tot U van Gerard Reve

Het boek Nader Tot U heeft een diepe indruk gemaakt op Van Vleuten. Vooral een passage die gaat over Reve’s oude school in de editie van 1965. Nadat hij op 21-jarige leeftijd het boek las, heeft hij dagen verdoofd uit het raam gekeken, vertelt hij. "Ik was er zo door verpletterd dat ik daarna al mijn geld heb uitgegeven aan zijn oeuvre."

Meer informatie

foto: ANP

Een foto van Gerard Reve uit 1994

Gedicht van Hanny Michaelis over haar ouders

Het gedicht van Michaelis gaat over de oorlog en hoe je als mens kunt verdwijnen. "Ik vind dit zo’n krachtig gedicht", vertelt Van Vleuten. "Je bent dat wat je ouders je meegeven. Dat kan abrupt stoppen. Dat is het rauwe van dit", zegt hij.

Met mijn moeder
die las en breide tegelijk
en mijn vader
die dag en nacht piano speelde
heb ik jarenlang gepraat,
gelachen en ruzie gemaakt
totdat ze werden ingelijfd
bij de legendarische 6 miljoen.
Een getal, waarover na ruim
een halve eeuw nog steeds
wordt geredetwist.

Hun gezichten beginnen te vervagen.
De klank van hun stem is
al bijna ontkleurd. Straks
ben ik er ook niet meer. Dan
zal het zijn alsof wij drieën
nooit hebben bestaan.

4. De documentaireserie 'Het was oorlog'

De serie Het was oorlog, uit 2017, is geschreven door Ad van Liempt. Van Vleuten werkte mee aan de serie als verteller. "Ik heb mogen meewerken vanuit een fascinerend uitgangspunt: het grijze midden", zegt hij. In de serie komen vraagstukken aan bod met de vraag hoe je moet handelen als mens in een oorlogssituatie. "Ik ben er niet zo van om mijn eigen werk aan te dragen, maar het gaat me om de verhalen."

Bekijk de serie hier

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd naar meer? Luister dan zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie