Panorama Zondag
KRO-NCRV

Dit is het culturele landschap van Anne-Maartje Lemereis

foto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is het culturele landschap van Anne-Maartje Lemereis

Componist Anne-Maartje Lemereis is niet zo maar een componist. Ze is Componist des Vaderlands! Komende twee jaar is ze het boegbeeld van de moderne Nederlandse muziek. Zondag is ze te gast bij Panorama Zondag.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Wie is Anne-Maartje Lemereis?

Anne-Maartje Lemereis is componist is Componist des Vaderlands, een initiatief van Buma Cultuur. Lemereis is buitengewoon actief om muziekeducatie naar een hoger plan te tillen. Vanaf juni 2024 zal ze gaan samenwerken met de Kindercomponist des Vaderlands.

1. Boekje Tim Burton

Lemereis is gek op de combinatie van humor en zwartgalligheid, zoals in dit boek. "Ik vond het als tiener best zwaar soms en ook zwart. Ik had echt de humor nodig om me er af en toe doorheen te slepen", vertelt ze. "Ik had pittige gezondheidsklachten, was veel ziek en dat maakte mijn schooltijd pittig. De zwarte kant van humor had ik nodig, als houvast."

foto: Uitgeverij Signature

Het boekje van Tim Burton

2. Derde Sonatine van Willem Pijper

Lemereis was een jaar of 16 toen ze dit stuk speelde en ontdekte toen dat het zoveel leuker was dan de stukken die ze daarvoor speelde. "Ik snapte dit stuk zoveel beter dan Mozart en dat was echt een ontdekking voor me. Ik had er meteen een klik mee en ik begreep ook direct waarom ik Mozart nooit snapte. Pijper was mijn eye-opener", vertelt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Pentekening Vergesslicher Engel door Paul Klee

"Op het moment dat ik dit plaatje zag, werd ik er helemaal door gegrepen. Het heeft een blijvende indruk achtergelaten", vertelt Lemereis. In dit beeld van de engel vindt ze de eenvoud en intimiteit ervan heel mooi. De engel kijkt naar beneden. "Er is echt een verschil tussen introversie en extraversie. De balans tussen iets dat van jezelf is en dat toch willen delen met de buitenwereld. Net als muziek eigenlijk", vertelt ze.

foto: Paul Klee

4. 'Bat Opera' van Monster Chetwynd

Lemereis kwam dit werk tegen in museum De Pont in Tilburg. Daar vond ze een serie schilderijtjes met vleermuizen. "Ik heb iets met vleermuizen. Ik wil er graag een opera over maken en ik heb dus ook meteen een boekje met dat werk gekocht," vertelt ze.

"Voor mij staat een vleermuis symbool voor het feit dat je gewoon best raar kunt zijn en tegelijkertijd lekker kan meedraaien in de wereld. Daar zie ik wel een soort gelijkenis met mezelf. Doe de dingen op je eigen manier als je kunst maakt, loop eens uit de pas, dat kan ik ook heel goed aanmoedigen", aldus Lemereis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd naar meer? Luister iedere zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.

Ster advertentie
Ster advertentie