60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Panorama Zondag

Panorama Zondag:

In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen zijn voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Hoe hebben die de kaart van zijn leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier, bezinning...

Vrij zicht, 360 graden rond, want wat achter ons ligt, is minstens zo belangrijk als waar we op uitkijken. Een goed gesprek aan tafel, met veel muziek. Vanaf 3 januari elke zondag een nieuwe aflevering.

Podcast afleveringen

Uitzending van 11 april 2021

Deze week schetst Hans Smit het culturele panorama van modeontwerper en kunstenaar Mart Visser. Hij deelt zijn liefde voor mode, maar ook voor klassieke muziek. Een ultiem moment, als die twee werelden samenkomen. Over het droomdebuut van mezzosopraan Christianne Stotijn, de weelderige erfenis van Yves Saint Laurent en een enorm kunstwerk van Anish Kapoor dat je als mens compleet laat verdwijnen.

Foto:  Paul Bakker

Uitzending van 4 april 2021

Deze week neemt schrijver Abdelkader Benali vier kunstwerken mee naar de studio van Hans Smit. Van een Arabisch gedicht tot de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Van de angst om te spreken van de Engelse koning George VI tot een verrassend instrument in de cellosuites van Bach. Een mooi gesprek over de liefde voor taal, de Efteling en de eeuwenoude band tussen Marokko en Nederland.

Uitzending van 28 maart 2021

Deze week schuift Kristel Baele in de studio aan. Van de voorzitter van de Raad voor Cultuur mag je een verrassend en veelzijdig landschap verwachten. En dat is het ook. Over de Bolero van Ravel en hoe die haar door de avondklok sleept. Over een onvergetelijke culinaire ervaring en een kleine powervrouw in de flamenco. En over twee etsen van bedenkelijke komaf.

Meer informatie: nporadio4.nl/panoramazondag (https://www.nporadio4.nl/panorama-zondag/nieuws/7687-het-culturele-landschap-van-kristel-baele)

Uitzending van 21 maart 2021

Deze week schetst Hans het culturele landschap van Barbara Baarsma, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en CEO Rabo Carbon Bank bij Rabobank. Een gevarieerd landschap van een echte liefhebber van klassieke muziek. Over de ontroerende Franse film ‘Au nom de la Terre’, de schilder Kandinsky en lichtkunst in de Nederlandse polder.

Uitzending van 14 maart 2021

Jules van Hessen is dirigent van het Philips Symfonie Orkest en het Maestro Jules Orkest. Zondag schuift hij bij Hans Smit aan in de studio. Het is een man met een missie: klassieke muziek toegankelijk maken voor een brede doelgroep. Natuurlijk er is ruimte voor zijn liefde voor muziek, maar er is meer... Zo komt het voorwerp dat hij meebrengt uit de B-25 Mitchell waarmee zijn vader in de oorlog vloog. En hij vertelt hij over een bijna 60 jaar oude legendarische speech.

Foto:  Julie Blik

Uitzending van 7 maart 2021

Deze week schuift de Iraanse storyteller en theatermaker Sahand Sahebdinavi aan. Hij vertelt hoe de wereld van Gabriel García Márquez hem liet dromen. Hoe universeel het verhaal in de Nederlandse film Karakter is. En hoe een 3D-ervaring tranen van heimwee bij hem losmaakte. Uit zijn tas haalt hij een bijzonder breekbaar voorwerp dat uit de gevangenis werd gesmokkeld.

Uitzending van 28 februari 2021

Deze week kijkt Hans Smit uit over het culturele landschap van Ab Zagt, filmrecensent bij het AD. Aan de vooravond van zijn pensioen vertelt hij over zijn liefde voor Italiaanse cinema en lacht hij hardop bij Laurel en Hardy. Hij deelt zijn bewondering voor Jan Wolkers en vertelt over een dramatische liefdesgeschiedenis met een Spaanse filmjournalist. 

Foto: Pim Ras/AD

Uitzending van 21 februari 2021

Deze week schetst Hans Smit het culturele landschap van Sigrid Kaag, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en lijsttrekker van D66. Over architectuur in Beiroet, de relatie met haar muzikale vader, haar liefde voor Jacques Brel en heimwee naar het vlakke land.

Uitzending van 14 februari 2021

Deze week schuift journalist Frénk van der Linden aan. Hij vertelt over zijn passie voor de cantates van Bach. En hoe zangeres Sandy Denny hem door een moeilijke periode in zijn jeugd sleepte. Als voorwerp neemt hij een sieraad mee dat mooi en pijnlijk is tegelijkertijd.
Ook laat hij je proeven van een zeer exclusieve wijn. 'De hemel in je mond...'

Uitzending van 7 februari 2021

Door de sneeuwval heeft de gast van Hans de studio niet kunnen bereiken. Daarom een bijzondere aflevering van Panorama Zondag. Luisteraars vertellen prachtige verhalen bij kunstwerken die hen raakten, inspireerden of aan het denken zetten.

Uitzending van 31 januari 2021

Deze week hebben we uitzicht over het culturele landschap van filosoof Daan Roovers. Welke kunst en cultuur neemt deze Denker des Vaderlands mee? Wat zet haar aan het denken? Over een Spaans schilderij met vele gezichten en een gedicht van Wim Brands dat raakt tot op het bot.

Uitzending van 24 januari 2021

Deze week schuift schrijver Thomas Verbogt aan in de studio. De kunstwerken die hij meeneemt, brengen ons naar de muziek van zijn jeugd, naar het Nijmeegse Kronenburgerpark en naar Tibet.

Uitzending van 17 januari 2021

Deze zondag verwelkomt Hans Smit Jan Anthonie Bruijn, arts en voorzitter van de Eerste Kamer in Panorama Zondag. Aan de hand van vier kunstwerken met bijpassende klassieke muziek leren we hem beter kennen.

Uitzending van 10 januari 2021

Deze week in de uitzending: Marco Gerris. Hij is de oprichter en artistiek leider van ISH Dance Collective. Met zijn innovatieve ideeën en de bijzondere samenwerkingen die Marco Gerris aangaat, verrast hij het publiek steeds opnieuw. Afgelopen jaar won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs en trouwde hij. Met zijn skates aan. Vandaag is hij te gast in Panorama Zondag. Welke kunst- en cultuurwerken brengt Marco mee naar de studio? Wat inspireert hem? Wat zag hij als kind en zou hij nooit meer vergeten? En waarom brengt hij een stripboek mee?

Ook heeft muzieksamensteller Carel den Hertog een bijzonder muzikaal cadeautje voor Marco Gerris uitgezocht. Is het weer een schot in de roos? Of zit hij er dit keer compleet naast?

Uitzending van 3 januari 2021

In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen zijn voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Hoe hebben die de kaart van zijn leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier, bezinning... In deze eerste aflevering van Panorama Zondag is Sanne Wallis de Vries te gast. Zij neemt ons mee op een culturele reis door haar leven.