Panorama Zondag
KRO-NCRV

Geert Pruiksma: 'Je zou zo voorbijlopen aan dit kunstwerk, maar voor mij is het heel interessant'

foto: Marjon Lukje
  1. Klassiekchevron right
  2. Geert Pruiksma: 'Je zou zo voorbijlopen aan dit kunstwerk, maar voor mij is het heel interessant'

Afgelopen zondag was Geert Pruiksma te gast bij Panorama Zondag. Pruiksma is kunsthistoricus, directeur van museum Nienoord en een van de experts van BinnensteBuiten. In deze uitzending nam hij verschillende kunstwerken mee, waarbij er eentje heel persoonlijk was: een werk gemaakt door zijn oma.

Luister hier Panorama Zondag met Geert Pruiksma terug.

'Als één iemand ergens kunst in ziet, is het kunst'

"Het is een object waarbij ik bij een inbreng zo aan voorbij zou lopen", vertelt Pruiksma. "Ik, als museumdirecteur zie natuurlijk het ene na het andere object voorbijkomen." Pruiksma vertelt dat hij altijd probeert te achterhalen of er een verhaal achter het kunstwerk zit, wie het gemaakt heeft, waar het voor gebruikt werd, hoe oud het is en waar het vandaan komt. "Dit object is voor mij interessant, omdat mijn oma het heeft geschilderd", vertelt Pruiksma. "Mijn docent kunstgeschiedenis zei altijd: als één iemand ergens kunst in ziet, dan is het kunst."

Lees hier over de andere kunstwerken

Het culturele landschap van Geert Pruiksma

Het culturele landschap van Geert Pruiksma

Quote

Mijn oma was hetzelfde type als de mensen die mijn museum mee overeind houden

Geert Pruiksma

"Mijn grootmoeder was voor mij echt een representant van de twintigste eeuw, in de goede zin. En dat is een type dat mijn museum ook mee overeind houdt: de vrijwilligers. Dat zijn mensen die een druk arbeidzaam leven achter de rug hebben, zijn opgegroeid in een soort wederopbouwgeneratie en zodra ze tijd hebben, op een positieve manier iets willen doen met hun vrije tijd. En zij zetten zich in voor de maatschappij", vertelt Pruiksma.

foto: Geert Pruiksma

Kunstwerk 1: een door zijn oma beschilderd dienblad

Alles met één hand

Voor Pruiksma is het werk van zijn oma ontroerend. "Zij heeft twee keer een behoorlijk medisch oponthoud gehad. Een nekwervel was gebroken en daarna kreeg ze een hersenbloeding. Toen moest ze alles de rest van haar leven met links doen. Ze is boerin geweest, had elf kinderen, en alles moest ze met links doen."

Dat ze alles met de linker hand moest doen, weerhield haar er niet van te breien, vlechten, schilderen en mozaïeken. In die periode maakte ze heel veel objecten. "Er zijn nu honderden objecten verspreid over de hele familie en iedere keer als we het in de hand hebben dan denken we: wat was het toch een lief, bescheiden iemand die gewoon haar positie accepteerde zoals het was."

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen zijn voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Hoe hebben die de kaart van zijn leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier en bezinning... Vrij zicht, 360 graden rond, want wat achter ons ligt, is minstens zo belangrijk als waar we op uitkijken. Een goed gesprek aan tafel, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Panorama Zondag is ook als podcast te beluisteren.

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie