Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Hedy d'Ancona

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Hedy d'Ancona

Hedy d'Ancona is feministe, sociaal geografe en oud-politica. Namens de PvdA was ze Eerste Kamerlid, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en Europarlementariër. Ze voerde eind jaren zestig van de vorige eeuw de tweede feministische golf aan en was een van de oprichters van het maandblad Opzij. En nog altijd is ze maatschappelijk betrokken en actief. Zo zet ze zich al jaren in voor legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten. Haar culturele landschap voert ons langs een film over het schrijnende slot van een jarenlange liefde, een indrukwekkend monument en rauwe fotografie.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Hedy d'Ancona

KUNSTWERK 1: de fotografie van Letizia Battaglia

Battaglia maakte foto's op Sicilië, met name in Palermo. Daar bracht zij de verschikkingen van de maffia in beeld. "Het zijn prachtige en gruwelijke foto’s tegelijkertijd van misdaden die werden gepleegd. Daarmee heeft ze de maffia geopenbaard en de werkelijkheid laten zien."

foto: Jean-Pierre Dalbéra (CC BY 2.0)

Later is Battaglia ook de lokale politiek ingegaan, om zo haar stad te helpen. "Die combinatie met politiek is ze aangegaan om feitelijke veranderingen teweeg te brengen. En dat is gelukt. Met haar werk, haar prachtige foto’s, heeft ze een begin gemaakt van maatschappelijke omslag. Het is sociaal-politiek activisme."

Quote

Ik heb overvolle wanden; ik heb 22 jaar met een kunstenaar geleefd

Hedy d'Ancona

KUNSTWERK 2: het Holocaust Namenmonument

foto: ANP Ramon van Flymen

"Dit is heel indrukwekkend, niet in de laatste plaats omdat de naam van mijn vader erop staat, en andere familieleden."

Zelf kan ze zich niks herinneren van haar vader, en haar moeder vertelde niet veel over hem. Na de oorlog leert ze dat hij in 1945 is overleden in de buurt van Auschwitz.

"Ik loop hier elke week wel een paar keer langs, en dan sta ik er even bij stil. Het mooie is dat ik zie dat meer mensen dat ook doen."

KUNSTWERK 3: de film Amour

De film uit 2012 van regisseur Michael Haneke vertelt het verhaal van een ouder echtpaar. Als Anna een beroerte krijgt en verlamd raakt, vraagt zij haar man om haar te laten sterven.

"Een mooier pleidooi voor een zelfgekozen levenseinde is er niet. Deze film is een aanklacht tegen de situatie dat zelfbeschikking nog steeds niet goed geregeld is."

foto: Les films du Losange

KUNSTWERK 4: de 9e symfonie van Schubert

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik vind dit vrolijke muziek, en hoorde het pas weer in het Concertgebouw. Ik heb een abonnement en heb lang in het bestuur gezeten van het Concertgebouworkest. Ik vind het fijn om te gaan en muziek te ontdekken."

Ze is niet alleen fan van klassieke muziek maar heeft een breed smaakpalet. Aretha Franklin, Dolly Parton, Simon and Garfunkel, of Mozart. "Ik ben klassieke muziek wel pas gaan herkennen en leren waarderen toen ik wat ouder werd. Het is er niet geweest vanaf mijn jongste jaren."

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie