De Klassieken
AVROTROS

Het Sweelinckorkest

foto: AVROTROS/ Sweelinckorkestfoto: Sweelinckorkest
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Sweelinckorkest

UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck is het oudste symfonieorkest van Amsterdam, want het bestaat al 145 jaar! Het Sweelinckorkest floreert nog altijd: er wordt hard gerepeteerd onder leiding van de inspirerende dirigent Konradin Herzog (en er wordt minstens net zo hard gefeest), om het jaar gaat het orkest op tournee naar een buitenlandse bestemming en ieder project worden er concerten gegeven in onder andere Muziekgebouw aan 't IJ en Het Concertgebouw. Dit zou allemaal niet mogelijk zijn zonder het enthousiasme en de inzet van de orkestleden zelf. Dit enthousiasme was er in 1878 en is voelbaar tot op de dag van vandaag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Orkesttradities

Hun leukste orkesttraditie is dat ze elk jaar gaan varen op Koningsdag over de Amsterdamse grachten! Ook hebben ze elk jaar een Sweelinck Kamer Muziek Avond met een gala, waar iedereen voor elkaar optreedt.

Mascotte

Sweelinck heeft meerdere motto's, waaronder 'BEUKEN ZAGEN TOETEREN' en 'Sweelinck Hoogh!'.

Leukste orkest-anekdote

Tijdens het laatste repetitieweekend reisde het orkest terug naar 1878 - het jaar dat Sweelinck werd opgericht. Dit was niet het enige dat dit jaar gebeurde. Het jaar 1878 was een uiterst gewichtig jaar. Op een frisse lenteochtend liep de Russische generaal Nikolai Przewalski over de Mongoolse steppe toen hij ineens, daar, vaag in de verte, een dier van ongekende pracht door het zand zag galopperen. Nikolai snakte naar adem als door een wonder getroffen en veegde een stroompje vers zweet van zijn voorhoofd. Wat hij zag was nog nooit gezien. Nikolai Przewalski, als door de goden uitverkoren, was de eerste die dit prachtige ros mocht aanschouwen. Hij noemde het dier, bescheiden als hij was, naar zijn ontdekker. ‘Dit is het przewalskipaard!’ riep Nikolai Przwalski, en hij greep naar zijn verfomfaaide opschrijfboekje voor een snelle schets. Nu is het zo dat de Feestcommissie van het Sweelinckorkest de themafeestjes uiterst serieus neemt. En zo ook dit thema. Het onwetende orkest kwam naïef en uitgeput de groepsaccommodatie binnen toen zij opeens in een ruimte vol met strobalen stonden. De toon voor een goed themafeestje vol ruiters, boeren en boederijdieren was gezet.

Meest exotische orkestlocatie

De meest exotische orkestlocatie was een groot badhuis in Boedapest, waar nietsvermoedende, zonnebadende Hongaren op Bruckner 6 werden getrakteerd.

Meest memorabele concert

Eén van onze meest memorabele concerten was het concert in Kutaisi in Georgië in de vreselijke omstandigheden van 40 graden. Onze dirigent Konradin ging bijna tegen de vlakte, maar we mochten onze rokkostuums niet uit van hem. Kinsteunen van violen werden naar gerucht leeggegooid (van het zweet). Desondanks was het een prachtig concert, waarbij het publiek helemaal door het dolle heen was over onze uitvoering van Der Ring Ohne Worte.

foto: Sweelinckorkest

Concertdata

9 juni - Voorjaarsconcert in De Duif in Amsterdam
13 juni
- Voorjaarsconcert in Het Concertgebouw Amsterdam
26 juli t/m 6 augustus
- Tournee naar Bulgarije en Roemenië

Ga voor meer informatie naar de website van Het Sweelinckorkest.

Lid worden?

Het Sweelinckorkest is altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste leden. Lijkt het jou leuk om mee te spelen? Geef je dan op voor de audities en kom meespelen bij de open repetities! Bij aanvang van elk nieuw najaars- en voorjaarsproject houdt het orkest audities, evenals ze vaak ook nog een auditiemoment midden in een project organiseren. Neem voor meer informatie contact op met het bestuur via hun website.

📯 Breng nu je stem uit in de verkiezing voor Het Leukste Studentenorkest van Nederland!

Stem direct

Ster advertentie
Ster advertentie