De Ochtend
KRO-NCRV

Dieuwertje Blok vertelt over haar toespraak op de Dam

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dieuwertje Blok vertelt over haar toespraak op de Dam

Het is vandaag de dag waarop we onze oorlogsdoden herdenken. Presentator Dieuwertje Blok houdt vanavond de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Het thema dit jaar is Leven met oorlog. Een thema dat nauw aansluit bij het boek dat zij publiceerde over haar moeder. Ze vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het gesprek terug.

Enorme eer

"Een enorme eer", noemt Blok het dat ze vanavond een toespraak mag houden. "Ik was erdoor overdonderd toen ik werd gevraagd". De toespraak zal gaan over het dagboek dat ze vond van haar moeder. Bloks moeder hield tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joods meisje een dagboek bij. "Ze heeft daar nooit iets over verteld en ik vraag me ook af of ze geweten heeft dat het er nog was."

Dagboek van haar moeder

Blok vond het dagboek in een doos met foto’s en brieven van haar moeder. De doos stond eerder bij de opa van Blok en haar moeder nam deze mee toen hij overleed. "Ik denk dat ze die doos toen mee heeft genomen, daar neer heeft gezet en er nooit in heeft gekeken. Ik kan me anders niet voorstellen, haar kennende, dat ze dat dan niet had verteld." Vragen kan ze het helaas niet meer, want haar moeder was al overleden toen ze het dagboek vond.

Draaglijke lichtheid

In het dagboek leest Blok dat haar moeder leefde met lichtheid voor en tijdens de oorlog. Het boek dat ze erover schreef heet dan ook Draaglijke lichtheid. "Ze raakte nooit de hoop kwijt dat het uiteindelijk goed zou komen", vertelt Blok. "En niet verbitterd daarnaar. Ze heeft geen slachtoffer willen zijn."

Die lichtheid en ook kracht leest Blok voornamelijk terug in het dagboek. "Iemand anders maakt je tot slachtoffer. Zo word je nooit geboren. Als het je lukt daar niet in mee te gaan, hoeft dat niet je leven te overheersen. Dan geef je daders pas echt het nakijken en ben je pas echt vrij."

Vanavond is de toespraak van Dieuwertje Blok te horen bij de herdenkingsplechtigheid op De Dam. Dit begint om 19:50 uur.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie