De Ochtend
KRO-NCRV

Muziek Rachmaninov: als je dit weet, ga je er anders naar luisteren

foto: Pixabay
 1. Klassiekchevron right
 2. Muziek Rachmaninov: als je dit weet, ga je er anders naar luisteren

2023 is het jaar van Sergej Rachmaninov. Het is namelijk 150 jaar geleden dat deze Russische meester geboren werd. Jacobus den Herder legt uit wat deze muziek zo bijzonder maakt. Als je er meer over weet, ga je er anders naar luisteren, zegt presentator Gerja Wolf na de uitleg van Den Herder.

Onder de vleugels van Den Herder
In de rubriek 'Onder de vleugels van Den Herder' kruipt pianist en muzieksamensteller Jacobus den Herder achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano.

'Onder de vleugels van den Herder' hoor je elke zondag in De Ochtend op NPO Klassiek - en nu ook in jouw favoriete podcast-app. Kippenvel binnen handbereik!

Een feest

Als je pianospeelt is Rachmaninov een feest, vertelt Den Herder. "Hij is een van de grote namen, omdat hij het instrument als geen ander begrijpt." Den Herder vindt Rachmaninov niet alleen geweldig als pianist maar ook als orkestschrijver. In de rubriek Onder de vleugels van Den Herder vertelt hij over de etudes tableaux.

Sergej Rachmaninov
Sergej Vasiljevitsj Rachmaninov (1873-1943) was een belangrijke pianist in de 20e eeuw. Daarnaast was hij ook componist, dirigent en muziekpedagoog. Langgerekte en nostalgische melodieën kenmerken zijn Romantische stijl. Ook schreef schreef hij veel virtuoze muziek voor piano.

Meer weten over Sergej Rachmaninov? Lees het hier.

Wie was Sergej Rachmaninov?

Wie was Sergej Rachmaninov?

Etudes tableaux

Rachmaninov heeft twee bundels van de etudes tableaux. "Dit komt uit ongeveer 1917", vertelt Den Herder. Dat is vlak voordat Rachmaninov naar Amerika vertrok, vanwege onder andere de Russische revolutie. In het stuk zit een motiefje dat ook veel andere componisten gebruiken, maar voor Rachmaninov is het wel erg herkenbaar, vertelt Den Herder. "Het is een vrolijke jongen, een soort levensthema."

Schilderachtig

Den Herder noemt de muziek van Rachmaninov schilderachtig. "Het mooie vind ik, dat dat themaatje bestaat uit vier noten, maar hij doet er alles aan om weg te blijven van een hele duidelijke maatsoort." Het stuk is dan ook geen vierkwarts-,maar een driekwartsmaat. "Ik vind het geweldig!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zweven

Rachmaninov maakt veel gebruik van het 2 tegen 3, zegt Den Herder. "Dat geeft een heel zwevend karakter." Dat thema komt het hele stuk terug. "Dus op een gegeven moment wordt het uitbundiger en ontvlamt dat helemaal." Uiteindelijk komt Rachmaninov in het stuk weer terug bij het begin. "Hij kan heel mooi zo'n overgang inleiden." Ook het einde vindt Den Herder erg bijzonder. "Het zijn bijna een soort Jazzakkoorden", vertelt Den Herder.

Benieuwd naar verdere uitleg van Den Herder? Luister het hier.

Voor de liefhebbers van Rachmaninov zijn er vanwege het jubileumjaar verschillende evenementen waar Rachmaninov wordt gespeeld. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

 • Dinsdag 28 maart, Concertgebouw Amsterdam
  Denève leidt Rachmaninovs Symfonische dansen en Víkingur Ólafsson speelt Grieg.

  Meer informatie
 • Zaterdag 22 april, Concertgebouw Amsterdam
  Lucas Debargue speelt Szymanowski’s Vierde symfonie in het Concertgebouw, ‘concertante’ onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti. Daarnaast klinkt deTweede symfonie van Rachmaninoff.

  Meer informatie
 • Zaterdag 22 april, Leidse Schouwburg, Stadsgehoorzaal
  In het voorprogramma van Cappella Amsterdam zingt het jeugdkoor van Nieuw Vocaal Amsterdam Rachmaninovs Zes Koren (1895).

  Meer informatie
 • Zondag 21 mei, Concertgebouw Amsterdam
  Dima Slobodeniouk leidt Wagner en Rachmaninovs Derde symfonie.


  Meer informatie
 • 9-12 november: De Doelen, Rotterdam
  Pianist Beatrice Rana speelt Rachmaninov.

  Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie