De Ochtend

Ab Zagt: 'Bij de Oscars zijn veel meer verliezers dan winnaars'

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Ab Zagt: 'Bij de Oscars zijn veel meer verliezers dan winnaars'

De film Everything Everywhere All at Once was afgelopen nacht, met zeven Oscars, de grote winnaar bij de Academy Awards. Volgens filmrecensent Ab Zagt kende deze uitreiking "veel meer verliezers dan winnaars". Hij vertelde erover bij De Ochtend.

'Dit kwam nooit eerder voor

"Het was een opmerkelijke avond", vertelt Zagt. "Nooit eerder is het voorgekomen dat een winnende film drie van de vier acteerprijzen in de wacht heeft gesleept." Everything Everywhere All at Once won maar liefst zeven Oscars en de Duitse film Im Westen nichts Neues won er vier.

foto: ANP

Veel verliezers

Het werd een race tussen twee films. Daardoor waren er volgens Zagt veel meer verliezers dan winnaars. Zo vond hij het opmerkelijk dat Spielberg niets gewonnen heeft. Hij maakte de biografische film The Fabelmans. En ook de film Elvis en de Ierse film The Banshees of Inisherin namen geen prijzen mee naar huis. Het meest opmerkelijk en ook teleurstellende vindt Zagt dat Cate Blanchett geen prijs in de wacht heeft gesleept. Zij was de gedoodverfde winnaar voor de categorie beste actrice. "Het is misschien wel terecht, maar bij de actrices had ik toch wel eerlijk gezegd eerder Cate Blanchett de prijs gegund."

Zagt vertelde eerder in De Ochtend ervan overtuigd te zijn dat Cate Blanchett zou winnen. Lees het hier.

Cate Blanchett als dirigent Tár: 'Ze gaat hier een Oscar voor krijgen'

Cate Blanchett als dirigent Tár: 'Ze gaat hier een Oscar voor krijgen'

Geen politiek

Wat Zagt ook opviel is dat er geen bijzondere speeches waren. Er was een dankwoordje, moeders werden bedankt, en er werd gezegd dat je hard moest werken als je dit wilde bereiken. "En dat is elk jaar het geval", zegt Zagt. Hij miste de politiek. Zagt had daarom de Duitse film iets meer prijzen gegund. "Want dat is een film over de Eerste Wereldoorlog. En de associaties met wat er nu met Oekraïne aan de hand is, was misschien een mooi gesprekspunt geweest."

Andere aanpak

Als geheel noemt Zagt het een magere uitreiking. Dat is ook te zien aan de kijkcijfers. "De kijkcijfers kelderen al jaren. Deze uitzending heeft er niet aan bijgedragen dat de belangstelling gaat groeien. Dus ze moeten dat toch anders gaan aanpakken."

Ster advertentie
Ster advertentie