Onder de vleugels van Den Herder

Onder de vleugels van Den Herder:

Pianist en muzieksamensteller Jacobus den Herder kruipt achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano. 'Onder de vleugels van den Herder' hoor je elke zondag in 'De Ochtend van 4' op NPO Radio 4 - en nu ook in jouw favoriete podcast-app. Kippenvel binnen handbereik!

Podcast afleveringen

#10 - Mozart: Pianoconcert nr.9

21 jaar was Mozart pas toen hij dit geweldige 9de pianoconcert schreef. Jacobus zoemt even in op dat mooie langzame deel. Wat speelt zich nou af in het orkest?

#9 - Haydn: Pianosonate nr.59

De pianosonates van Joseph Haydn laten mooi de ontwikkelingen van het instrument horen. Wat begon bij het klavecimbel, eindigt bij muziek die al aan Beethoven doet denken. 

#8 - Simeon ten Holt : Canto Ostinato

Al jaren een vaste waarde in de NPO Radio4 Top 400: Canto Osinato van Simeon ten Holt. Jacobus speelt het werk zelf regelmatig en haalt er een mooi moment uit. 

#7 - Ravel: Gaspard de la nuit

De impressionisten uit Frankrijk konden als geen ander water verklanken. Maar hoe doet Maurice Ravel dat nou precies?

#6 - Rachmaninov: Prelude op.23 nr.5

Kort maar krachtig, deze 5de prelude van Rachmaninov. Er zit een persoonlijk verhaal achter én het eindje is interessant. 

#5 - Rachmaninov: Corelli-variaties

La Folia, één van de oudste thema's in de klassieke muziek. Corelli schreef er variaties op en een hele tijd later deed Sergei Rachmaninov dat ook. Hoor het verschil!

#4 - Schubert: Sonate D.960

In de laatste sonate van schubert zit een eenvoudig en prachtig thema. Het komt steeds in een andere gedaante terug. Jacobus laat het horen!

#3 - Schubert: pianotrio nr.2

Het thema van het lanzame deel van het pianotrio van Schubert is heel bekend. Maar wist je dat het thema nogmaals opduikt in het virtuoze laatste deel?

#2 - Beethoven: pianoconcert nr.4

In deze 2de aflevering opnieuw muziek van Beethoven. Dit keer zijn prachtige 4de pianoconcert. En dan vooral dat bijzondere langzame deel.

#1 - Beethoven: pianosonate nr.9

Pianist en muzieksamensteller Jacobus den Herder kruipt achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano: we beginnen bij Ludwig van Beethoven. Wat gebeurt er nou voor moois aan het einde van die vroege pianosonate?

Ludwig van Beethoven - Sonate voor piano nr.9, op.14 nr.1 in E gr.t - deel I, "Allegro moderato"