De Ochtend
KRO-NCRV

Museumtip: Zo veroverde Lodewijk XIV Maastricht

foto: Château de Versailles, Dist. RMN © Christophe Fouin (2)
  1. Klassiekchevron right
  2. Museumtip: Zo veroverde Lodewijk XIV Maastricht

Het is deze maand precies 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk de Veertiende, Maastricht veroverde. Reden voor het Limburgs Museum in Venlo om terug te blikken op de Franse overheersing van Zuid-Limburg, met de tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje. Directeur Bert Mennings vertelde erover bij De Ochtend.

Luister het gesprek hier terug.

Snelle verovering

De verovering van Maastricht, werd als een prestatie gezien waar Lodewijk heel trots op was, vertelt Mennings. Hij wist namelijk de stad in een uitzonderlijk korte tijd te veroveren: in dertien dagen. "Deze prestatie heeft hij ook breed uitgemeten in de spiegelzaal in Versailles."

Bijzondere strategie

Dat dit zo snel lukte, kwam door de ingenieur die Lodewijk had aangesteld. Hij bedacht een revolutionaire aanvalsstrategie, die ze jarenlang hebben geoefend. Wat de aanvalsstrategie zo bijzonder maakte, is dat ze een loopgraaf met zigzagpatroon hadden bedacht. "Die wisten ze ook nog eens dieper aan te leggen, zodat de Franse soldaten heel dichtbij konden komen. Toen hebben ze een poort opgeblazen en toen was het gedaan met Maastricht", vertelt Mennings.

Topstuk van tentoonstelling

Op deze speciale aanvalstechniek was Lodewijk zo trots dat hij daar een grote kaart van heeft laten tekenen. "Het is een van de topstukken van de tentoonstelling", vertelt Mennings. Op de kaart zie je een omcirkeling van Maastricht met de aanvalsstrategie daarop getekend. "Lodewijk was zo trots op die kaart dat hij heel graag zelf wilde hebben."

Koning Willem-Alexander opende eerder de tentoonstelling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje is te zien tot en met 7 januari volgend jaar.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie