De Ochtend
KRO-NCRV

Deze tentoonstelling brengt je terug naar je eigen schooltijd

foto: Hakan op College De Meer, Amsterdam (2004) © Justin Jin / collectie: Rijksmuseum
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze tentoonstelling brengt je terug naar je eigen schooltijd

Welke herinneringen heb jij aan je schooltijd? In de fototentoonstelling School - Verliefd, verveeld, verslapen ga je weer helemaal terug naar deze tijd. Fotograaf Dirk Kome vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het gesprek terug.

Trip down memory lane

Het leuke aan de tentoonstelling is volgens Kome de herkenning. "Al is de tijd of de plek anders, mensen kunnen zich toch identificeren met de persoon die ze op de foto zien, omdat het heel erg lijkt op hun situatie." Dat is ook precies waar de tentoonstelling voor bedoeld is: een trip down memory lane naar ieders eigen schooltijd.

Van alle tijden

De tentoonstelling toont foto's van 150 jaar Nederlands onderwijs. Hoewel er door de jaren heen veel veranderd is in de maatschappij en het onderwijs, zijn sommige situaties van alle tijden, vertelt Kome: de klassenfoto, verliefdheid, de laatste bel, wegdromen in de klas en gymlessen waarbij iemand als laatste wordt gekozen.

chevron right
chevron right
foto: © Justin Jin / collectie: Rijksmuseum

Van praktijk naar theorie

Ook zijn er veel verschillen te zien in de foto’s. Volgens Kome is het onderwijs vooral veel theoretischer geworden. "Vroeger volgden de meeste leerlingen praktisch onderwijs en als je helemaal teruggaat in de tijd dan gingen leerlingen onderwijs volgen dat bijna hetzelfde was als het beroep van hun vader. Dat is nu wel anders."

Ook de verandering van de positie van de leraar is terug te zien in de foto’s: van vooraan de klas, tot meer centraal. De verhouding tussen leerling en leraar is dan ook veranderd.

chevron right
chevron right
foto: Fotomuseum Den Haag - Fotograaf onbekend / collectie: Nationaal Archief, CCO, Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij

Onderwijs in overzeese gebieden

Omdat de tentoonstelling gaat over het Nederlandse onderwijs door de jaren heen, toont het niet alleen het onderwijs in Nederland, maar ook de overzeese gebieden: het onderwijs in Suriname tot 1975, Nieuw-Guinea tot 1962 en Nederlands Indië tot 1949.

chevron right
chevron right
foto: © Boy Lawson / Collectie Nationaal Museum Van Wereldculturen

De tentoonstelling ‘School – verliefd, verveeld, verslapen’ is tot 6 augustus te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie