Panorama Zondag
KRO-NCRV

Waarom scheikunde best wel lijkt op kunst

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom scheikunde best wel lijkt op kunst

Wanneer je denkt aan kunst en muziek, denk je misschien niet zo snel aan scheikunde. Maar volgens chemicus, hoogleraar en Nobelprijswinnaar Ben Feringa zijn er wel degelijk overeenkomsten.

Luister hier de uitzending terug.

In Panorama Zondag kijkt Hans Smit iedere week uit over het culturele landschap van de gast. Waar liggen de voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? Op het gebied van kunst vond gast Ben Feringa het niet moeilijk kiezen "Ik ben wetenschapper en wij bouwen moleculen en daar heb je veel creativiteit voor nodig. Mooie schilderwerken en architectuur spreekt mij dan ook heel erg aan."

foto: ANP

Mona Lisa

'Leonardo Da Vinci is mijn grote held'

Feringa’s grote held is Leonardo da Vinci. "Als je simpelweg bedenkt wat hij bedacht heeft. Dat hij constructies gemaakt heeft voor een helikopter, een onderzeeër en tegelijkertijd de Mona Lisa heeft geschilderd en Het Laatste Avondmaal… Hoe geniaal kun je zijn?"

"Ik ben zelf een molecuulbouwer en wij bouwen dingen die nooit eerder gemaakt zijn op moleculair niveau, heel klein. En hij heeft 500 jaar geleden allerlei dingen bedacht die eigenlijk pas honderden jaren later actueel zijn geworden."

Verbeeldingskracht

Bij zowel wetenschap als kunst heb je volgens Feringa veel verbeeldingskracht nodig. "Het denken in wat er mogelijk zou zijn, was er bij Da Vinci heel uitdrukkelijk."

Nieuwe Wereld

De wetenschap ziet Feringa ook terug in muziek. Een van de kunstwerken die hij meenam, was: de Nieuwe Wereld - Dvořák, Symfonie nr 9. "Het is een nieuwe invalshoek in muziek", zegt Feringa en de titel De Nieuwe Wereld doet hem ook denken aan zijn eigen werk: "omdat wij ook steeds een nieuwe wereld bouwen." Feringa vertelt dat hij met zijn team vooral zoekt naar dat wat we nog niet weten. "Ontdekkertje spelen en de grenzen van de wetenschap opzoeken. En dat is heel erg spannend en heel erg mooi."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat Panorama Zondag ook als podcast te beluisteren is?

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie