De Muziekfabriek
AVROTROS

Jet Berkhout vertelt op NPO Radio 1 over Mirga Gražinytė-Tyla en andere vrouwelijke dirigenten

foto: Gražinyte-Tyla op Aldeburgh Festival (Matt Jolly)
  1. Klassiekchevron right
  2. Jet Berkhout vertelt op NPO Radio 1 over Mirga Gražinytė-Tyla en andere vrouwelijke dirigenten

Dirigent Mirga Gražinytė-Tyla maakte deze week haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest. De Muziekfabriek-presentator Jet Berkhout schoof aan bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 om over Gražinyte-Tyla én andere fenomenale vrouwelijke dirigenten te vertellen.

We zien gelukkig steeds meer vrouwen op de bok, maar mannen die dirigeren blijven in de meerderheid. Waar komt die ongelijkheid vandaan? "Het heeft met meerdere dingen te maken", zegt Jet. "Deels de emancipatie die laat op gang is gekomen. Ik denk ook dat het gaat over een vicieuze cirkel, door het gebrek aan rolmodellen. Als je nooit een vrouw hebt gezien op zo'n bok, kom je ook niet snel op het idee om het zelf te gaan doen."

Antonia Brico & Marin Alsop

Over rolmodellen gesproken, Jet vertelt over de pijn en frustratie van de Nederlandse Antonia Brico (1902 - 1989). Zij brak bijna een eeuw geleden door het glazen plafond van het mannenbolwerk van de dirigentenwereld. Maar hoewel ze alom geprezen werd, wilde geen enkel orkest haar een vaste aanstelling geven.

Decennia later ervaart dirigent Marin Alsop (1956) ook - nog steeds - de uitdagingen in deze door mannen gedomineerde wereld. In 2013 was Alsop de eerste vrouw die dirigeerde tijdens het prestigieuze Last Night of the Proms. Daar zei ze tijdens haar speech dat ze vereerd, maar ook in shock was dat er in 2013 nog steeds 'eerste keren' voor vrouwen bestaan.

Jet Berkhout bij De Nieuws BV

Documentaireserie Vrouwen op de bok

Jet tipt in het gesprek in De Nieuws BV de documentaireserie Vrouwen op de bok. In deze driedelige AVROTROS-serie staan drie dirigenten in de schijnwerpers: Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag, Kristiina Poska, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen en Pascale van Os, assistent-dirigent bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Wie zijn deze dirigenten, hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn en wat is hun visie op de huidige ontwikkelingen en op de toekomst?

Ster advertentie
Ster advertentie