Cultuur
KRO-NCRV

Podcast KRO-NCRV nu te zien als voorstelling

foto: De ochtend van 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Podcast KRO-NCRV nu te zien als voorstelling

Annette Embrechts, dans- en theaterrecensent van de Volkskrant tipt deze week bij de Ochtend een voorstelling die haar meteen opviel. Ten eerste op vanwege de naam van de voorstelling, Annet, en de acteur. "Het is een hele fijne acteur om op toneel te zien." Maar ook het verhaal is heel bijzonder, vertelt ze.

Theatertip van de week: Annet

Deze tentoonstelling schreef Bas Keijzer naar aanleiding van zijn podcastserie Annet (NPO Radio 1) van KRO-NCRV.

Het verhaal

Acteur Bas Keijzer had tijdens de pandemie weinig werk en besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. Toen is hij buddy geworden van een achtentachtig jaar oude dame genaamd Annet. Hij ontwikkelde een bijzondere vriendschap met haar.

In het begin van de voorstelling is te zien dat Keijzer met het vrijwilligerswerk begint met het idee dat hij 'dit oudje' (later leert hij dat hij 'oudere' hoort te zeggen) een doel in haar leven moet geven. "Hij dacht: ik ga haar eens opvrolijken, ik ben er voor haar, ik ga haar tot steun zijn, maar langzaam komt hij erachter dat hij via dat contact met haar ook heel veel leert over zichzelf. Dus hij komt zichzelf ook tegen", vertelt Embrechts.

Dat gaat dan vooral over keuzes die hij heeft gemaakt in het leven en de relatie tot alcohol. "De man van Annet is aan alcohol ten gronde gegaan, zo ook haar zoon. Hij realiseert zich welke rol alcohol in zijn leven heeft gespeeld. Daarnaast laat hij zien: ik ben er voor haar, maar zij is er ook voor mij", zegt Embrechts. En dat zit ‘m volgens haar vooral in de kleine dingen.

Annet wordt vergeetachtig. "Dat vindt hij in het begin ook best ingewikkeld om mee om te gaan, en later vindt hij het ook lastig dat het plotseling toch weer eindigt", zegt Embrechts. Volgens de acteur is dat iets waar de vrijwilligerscentrale je niet op voorbereidt: dat het stopt. "Je trekt dan toch weer terug uit zo’n leven: want je behoort niet tot het verleden en niet tot de familie. Dus aan het eind moet hij ook weer afscheid nemen." Dat speelt hij uit op toneel. Volgens Embrechts zie je in de voorstelling dat hij zichzelf beter leert kennen.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan. Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie