Topstukken

Topstukken: Vijfde symfonie van Beethoven

  1. Klassiekchevron right
  2. Topstukken: Vijfde symfonie van Beethoven

‘Da-Da-Da-Daaaaaa’. Dat zijn toch wel de bekendste noten uit de Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Deze opening werd, zo zegt men, door Beethoven zelf omschreven als "het noodlot dat aan de deur klopt". Het is een van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratie

De eerste vier noten van de symfonie, kort-kort-kort-lang, werden in de Tweede Wereldoorlog vanwege morsecode gezien als de letter ‘V’ van ‘Victory’. De inspiratie voor deze noten haalde Beethoven uit een bezoek aan het park, waar hij een vogel hoorde zingen. Het schrijven van het stuk verliep moeizaam, maar na het verbreken van zijn relatie met Josephine von Brunswick stortte hij zich op zijn werk en maakte het stuk af.

Première

Beethoven begon met het schrijven van het stuk door wat ideeën op papier te zetten in 1804. Het waren toen vooral nog wat saaie noten, die niet heel uniek bleken. Hij bleef aan het stuk werken en deed er uiteindelijk vier jaar over om het af te ronden. In 1808 beleefde het werk zijn première in het Theater an der Wien in Wenen, de stad waar hij het stuk ook schreef.

De première verliep helaas niet heel soepel. De symfonie werd gespeeld aan het einde van een heel lange avond met ander werk van Beethoven. Tegen de tijd dat de Vijfde symfonie werd ingezet, was het publiek al dusdanig vermoeid dat ze het stuk niet meer konden waarderen. Pas na een lovende recensie van E.T.A. Hoffmann, schrijver van de Notenkraker, begonnen ook andere mensen het stuk op waarde te schatten.

Beluister en bekijk Beethovens Vijfde symfonie

Luister en kijk hieronder naar de video-opname van de Vijfde van Beethoven door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Heinrich Schiff.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie