60 jaar ZaterdagMatinee

60 jaar ZaterdagMatinee

De NTR ZaterdagMatinee viert dit jaar haar zestigste seizoen! En dat vieren we graag samen met jullie.

We doen dat uiteraard in de eerste plaats met de concerten in Het Concertgebouw en de live uitzending hiervan op NPO Radio 4. Daarnaast besteedt de NTR gedurende het hele seizoen op NPO Radio 4, NPO 2 en NPO 2 Extra aandacht aan de lange Matineegeschiedenis. Én de ZaterdagMatinee opent haar archieven. Zo kun je op deze plek luisteren naar de absolute hoogtepunten uit de afgelopen 59 jaar!

Geniet in Beluister het ZaterdagMatinee-archief elke week van een nieuw concert uit de lange geschiedenis van de NTR ZaterdagMatinee.

Daarnaast verschijnt er gedurende het jubileumseizoen tweewekelijks een nieuwe podcast waarin een dirigent en diens uitvoeringen in de ZaterdagMatinee centraal staan. Hun werk wordt belicht en besproken door presentator Hans Haffmans en een gast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actueel

  Beluister ZaterdagMatinee-archief

  Uiteraard zijn wij heel erg trots op ons rijke ZaterdagMatinee-archief: 59 seizoenen met prachtige concerten door fantastische ensembles met topdirigenten en solisten van wereldfaam.

  Programmamaker Myrthe van Dijk sprak met de huidige artistiek leider Kees Vlaardingerbroek, diens voorganger Jan Zekveld en voormalig casting director Mauricio Fernández. Samen met de notities van eerdere gesprekken met de inmiddels overleden programmeur Hans Kerkhoff leverde dit een lange lijst met memorabele concerten op. Hieruit is een keuze gemaakt.

  40 Weken lang delen we hier wekelijks een onvergetelijke uitvoering: het debuut van een grote solist of dirigent, een beroemde gastdirigent, een concert met een bijzonder verhaal… We doen dit in chronologische volgorde, van ons eerste seizoen tot het vorige. Elk concert is voorzien van een korte toelichting en is drie maanden lang beschikbaar om terug te luisteren.

  We wensen je heel veel luisterplezier!

  Bekijk webcasts

  In de loop der jaren zijn veel concerten in de NTR ZaterdagMatinee ook op beeld vastgelegd. Soms om op televisie uit te zenden of, recenter, om als webcast meer mensen live te laten meegenieten.

  Op deze pagina delen we een aantal concerten die u nu nog kunt bekijken, zoals het laatste concert van Bernhard Haitink in Nederland of het debuut van de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, Karina Canellakis.

  Kijk mee en geniet!

  Podcast: Markante maestro's

  In de loop van 59 seizoenen is een groot aantal bijzondere, beroemde en soms spraakmakende dirigenten te gast geweest in de ZaterdagMatinee. In deze podcastserie krijg je ‘60 jaar geschiedenis van de ZaterdagMatinee in 20 dirigenten’. Presentator Hans Haffmans gaat in gesprek met een gast over de betreffende dirigent. Dit wordt uiteraard gelardeerd met muziekfragmenten. En tot slot is een heel concert te beluisteren.
  Podcast: Markante maestro's

  Podcast: Markante maestro's