Opium:

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Podcast afleveringen

Opium - Het gesprek: Ilay den Boer over de voorstelling 'En dus zal ik weer gaan'

Annemieke Bosman gaat in gesprek met theatermaker Ilay den Boer. Als onderdeel van de research voor zijn nieuwste voorstelling werkte Ilay bij Het Leger des Heils Dordrecht. Hierdoor ontmoette hij vele mensen die in een kwetsbare fase van hun leven verkeerden. Dit vormde de inspiratie voor zijn voorstelling En dus zal ik weer gaan. ?En dus zal ik weer gaan? is een muzikale theatervoorstelling over het spanningsveld tussen vrijheid en egoïsme en het streven naar gelukzaligheid. Waar stopt vrijheid en begint egoïsme? Nog t/m 10 maart te zien in Theater Bellevue en nog t/m 24 april te zien door het land.

Opium - Het gesprek: Stella van Voorst van Beest over Goede Buren

Stella van Voorst van Beest, maker van melancholische films als Gevangenen van de grond (2009) en ?t Wordt toch niks (2001), ging meelopen met een Rotterdams project om eenzaamheid bij 75-plussers in kaart te brengen. Dat resulteerde in de documentaire Goede Buren. Goede Buren: Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Opium - Het gesprek: Nicolien Mizee over haar boek 'Moord op de moestuin'

Jan Mom gaat in gesprek met schrijfster Nicolien Mizee. Nicolien schreef 'Moord op de moestuin'. Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt eenboswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

Opium - Het gesprek: Tom de Ket over DE VERLEIDERS

Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte/Peter Drost vormen samen DE VERLEIDERS. DE VERLEIDERS maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. Dit seizoen richten zij met hun nieuwe voorstelling #niksteverbergen hun pijlen op de handelaren in big data. De Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Bedrijven die nu een ongekende macht hebben en zich verheven voelen boven elke wet. Deze bedrijven weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen?

Opium - Het gesprek: Marjoleine Boonstra over haar documentaire Het wonder van Le petit Prince

Andrea van Pol spreekt Marjoleine Boonstra die de documentaire Het wonder van Le petit Prince regisseerde. Na de Bijbel is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry het meest vertaalde boek ter wereld. Er zijn inmiddels versies in meer dan 375 talen. Waarom kiezen mensen wereldwijd juist dit boek om hun bedreigde talen en culturen in leven te houden? Van Sami, de taal in de hooglanden van Samiland, tot Tamazight, dat wordt gesproken op de woestijnvlaktes van de Sahara. Van Tibetaanse lessen aan ballingen in Parijs tot Nawat, dat nog wordt gesproken door een laatste generatie in El Salvador. Elke vertaler heeft een dramatisch verhaal en motivatie om Le petit prince te vertalen.

Opium - Het gesprek: Ruud van Empel

Fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel (1958) heeft wereldfaam verworven met zijn fictieve kinderportretten in paradijselijke omgevingen. In zijn recente natuurwerken is de enscenering nog uitbundiger geworden. Het past in een romantische traditie - idyllisch, idealistisch, misschien zelfs sentimenteel - maar er wringt ook iets. Bij alle fabelachtige virtuositeit waarmee deze natuurbeelden zijn samengesteld, blijft overduidelijk het bewustzijn dat dit niet ?echt? is. Het werk van Ruud van Empel bevindt zich in internationaal toonaangevende musea, in vele bedrijfscollecties en particuliere verzamelingen, waaronder die van Sir Elton John. Ruud van Empel - Making Nature 9 februari - 26 mei 2019 Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud

Opium - Het gesprek: Simone van der Vlugt over WIj zijn de Bickers!

Tijdens de research voor haar historische romans stuitte Simone van der Vlugt op allerlei bijzondere verhalen, die ze nu in haar eerste non-fictieboek deelt. Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.

Opium - Het gesprek: John Appel over de documentaire Sprekend Nederland

Jan Mom gaat in gesprek met documentairemaker John Appel over zijn nieuwste film Sprekend Nederland. Sprekend Nederland is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties de huidige tijdgeest van nu wordt gevangen. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís. Waarin men zich bedreigd voelt door de komst van nieuwkomers. De vraag is: waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het niet vooral de angst om ons geluk kwijt te raken, de angst voor het onbekende?

Opium - Het gesprek: Patrick van den Hanenberg over Maarten van Roozendaal

Patrick van den Hanenberg (1953) is docent geschiedenis op Het Amsterdams Lyceum en begeleidt daar vele muziekprojecten. Sinds 1988 schrijft hij in de Volkskrant over cabaret, musicals en muziek. Onlangs verscheen zijn biografie over Maarten van Roozendaal: 'Het leven heeft geen zin, maar ik wel'. Jan Mom gaat in gesprek met Patrick over het leven van Van Roozendaal vanaf zijn jeugd in het rustige Heiloo, via zijn roerige krakerstijd in Alkmaar en zijn worsteling in de kleine zaaltjes tot aan het grote succes bij een vast publiek in zijn tweede huis: De Kleine Komedie.

Opium - Het gesprek: Saskia de Brauw en Vincent van de Wijngaard over Ghosts Don?t Walk in Straight Lines

Andrea van Pol spreekt Saskia de Brauw en Vincent van de Wijngaard over Ghosts Don?t Walk in Straight Lines, nog tot en met 10 februari te zien in FOAM. Ghosts Don?t Walk in Straight Lines: Voor dit project doorkruiste Saskia de Brauw, vooral bekend als internationaal topmodel, te voet in één dag de straten van Manhattan langs de noord-zuidas, van 225th Street en Broadway in het uiterste noorden naar Battery Park in het zuiden. Deze trage wandeling ? tegen het decor van een juist zeer dynamische stad ? is samen met de langs de route opgedane verhalen en ontmoetingen in beeld en tekst vastgelegd. De wandeling voerde Saskia door verschillende buurten en ontlokte allerlei observaties, gedachten en herinneringen.

Opium - Het gesprek: Saskia de Coster schreef Nachtouders

Annemieke Bosman gaat in gesprek met Saskia de Coster, zij schreef Nachtouders. Nachtouders: ?Dit is mijn verhaal, maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft.? ? Saskia De Coster

Opium - Het gesprek: Diederik van Vleuten over DIEDERIK EN DA VINCI.

Annemieke Bosman spreekt Diederik van Vleuten over DIEDERIK EN DA VINCI. Vijfhonderd jaar na zijn dood maakt Diederik een reis in de voetsporen van Leonardo da Vinci. Wie was hij, wat dreef hem, wat kunnen we nu nog van hem leren? Hij gaat onder meer naar Leonardo?s geboortedorp Vinci, Florence, waar Da Vinci uitgroeide tot homo universalis, Milaan, waar hij de Vitruviusman creëerde en zijn sterfplek aan het Franse Hof.

Opium - Het gesprek: Abke Haring over de voorstelling 'De Koning Sterft'

Jan Mom gaat in gesprek met Abke Haring. Ze schrijft theaterteksten, regisseert ze en acteert er ook in. Haring speelt eveneens in regies van andere regisseurs; zo was ze te zien als Hamlet in Hamlet vs Hamlet, in een regie van Guy Cassiers. Het leverde haar de Theo d'Or op voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De voorstelling 'De Koning Sterft' is gebaseerd op de gelijknamige, absurdistische klassieker van Ionesco. Olivier Diepenhorst maakt samen met Abke Haring, Krisjan Schellingerhout, Imke Smit en Jip van den Dool een muzikale en fantasievolle voorstelling over oog in oog staan met het grote einde.

Opium - Het gesprek: Floris Visser over de opera 'Juditha Triumphans'

Jan Mom gaat in gesprek met regisseur Floris Visser. Visser maakt zijn debuut bij de Nationale Opera & Ballet met Juditha Triumphans. Vivaldi schreef zijn Juditha Triumphans voor uitvoering door het Ospedale della Pietà, een meisjesweeshuis en klooster waar op het allerhoogste niveau gemusiceerd werd. Dat betekent dat het koor en de cast volledig bestond uit vrouwen. Visser brengt daar verandering in. In zijn koor zingen aan het begin van Juditha namelijk ook mannen mee. ?Vivaldi moest pragmatisch te werk gaan en had alleen maar vrouwen tot zijn beschikking. Wij hebben het hele Koor van De Nationale Opera tot onze beschikking, en dat kunnen we ook nog dramaturgisch relevant inzetten. In oorlogssituaties zie je vaak dat de mannen als eersten worden uitgeschakeld of weggevoerd, waarna de vrouwen en kinderen overgeleverd zijn aan de grillen van de vijand. Dat gebeurt ook in mijn productie: aan het begin zijn de mannen er nog, aan het eind is er alleen nog maar een koor van vrouwen.?

Opium - Het gesprek: Het gesprek: Charlotte Caspers

Andrea van Pol gaat in gesprek met kunstenaar Charlotte Caspers. In STUDIO CHARLOTTE deelt kunstenaar Charlotte Caspers (1979) haar fascinatie voor het landschap, de natuur en natuurlijke materialen - hout, pigmenten, bladgoud - met de bezoeker. De meeste mensen kennen Caspers als expert in het populaire tv-programma 'Het Geheim van de Meester' met Jasper Krabbé. Ze schildert hierin meesterwerken minutieus na, maar de kunst die ze zelf maakt laat ze zelden zien. In de oudbouw van het museum worden twee zalen ingericht als haar intieme atelier. Nog tot en met 5 mei 2019 te zien in museum Kranenburgh in Bergen NH.

Opium - Het gesprek: Robbert Roos over Maestro van Wittel

Annemieke Bosman spreekt Robbert Roos, directeur Kunsthal KAdE in Amersfoort over Maestro van Wittel.

Opium - Het gesprek: Elsbeth Etty over haar biografie van Willem Wilmink

Annemieke BOsman spreekt neerlandicus en journaliste Elsbeth Etty. Zij schreef ?In de man zit nog een jongen?, een intiem en niets verhullend portret van Willem Wilmink. Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma?s als De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan.

Opium - Het gesprek: Dick Matena over zijn verbeelding van Carmiggelt

Jan Mom spreekt striptekenaar Dick Matena, die een aantal ?Kronkels? van Carmiggelt in beeld heeft gebracht. Matena kreeg de afgelopen jaren veel lof voor zijn prachtige beeldbewerkingen van romans als ?De avonden? van Gerard Reve, ?Kort Amerikaans? van Jan Wolkers en ?Kaas? van Willem Elsschot. Nu heeft hij zich vol overgave gestort op de verhalen van Carmiggelt. Journalist, schrijver en dichter Simon Carmiggelt publiceerde onder het pseudoniem Kronkel bijna veertig jaar lang vrijwel dagelijks een cursiefje in dagblad Het Parool.

Opium - Het gesprek: Sacha Polak over de film Dirty God

Jan Mom spreekt regisseur Sacha Polak. Haar eerste Engelstalige speelfilm Dirty God opent het Filmfestival Rotterdam en wordt getoond op het Sundance Festival in Utah.

Opium - Het gesprek: Eva Meijer schreef De grenzen van mijn taal

Andrea van Pol gaat in gesprek met Eva Meijer. Meijer schreef De grenzen van mijn taal, een klein filosofisch onderzoek naar depressie.

Opium - Het gesprek: Rob Waumans over zijn nieuwste roman 'De solist'

Annemieke Bosman spreekt Rob Waumans (1977). Hij debuteerde in 2011 met de roman 'Als je de stad binnenrijdt?. In 2013 verscheen 'De nacht van Lolita'. Hij schreef artikelen en verhalen voor o.a. 'NRC Handelsblad', 'De Revisor' en 'De Brakke Hond', en hij publiceert in 'Hard Gras'. Zijn nieuwste roman 'De solist' is net verschenen.

Opium - Het gesprek: Keja Klaasje Kwestro over Marvellous

Annemieke Bosman gaat in gesprek met Keja Klaasje Kwestro, ze speelt in Marvellous, de eerste superhelden saga musical happening ter wereld.

Opium - Het gesprek: Hester den Boer

Jan Mom gaat in geprek met onderzoeksjournalist en fotografe Hester den Boer. In het boek ?Onderdrukt door de verlosser' onderzoekt ze de rol die het stalinistische verleden speelt in het Rusland van nu.

Opium - Het gesprek: Antony Hermus

Jan Mom gaat in gesprek met dirigent Antony Hermus over Korngolds opera ?Die tote Stadt?, nu te zien bij de Nederlandse Reisopera. ?Deze muziek is ongelofelijk fantastisch. Het komt recht binnen!?

Opium - Het geprek: Reinbert de Leeuw en Katja Herbers

Andrea van Pol gaat in gesprek met Reinbert de Leeuw en actrice/zangeres Katja Herbers, met het ASKO|SCHÖNBERG Ensemble zijn ze 16 januari te horen in Paradiso. Ruim 15 jaar na de wereldpremière in Paradiso, destijds in het kader van het Holland Festival, is Reinbert de Leeuws romantische liederencyclus naar Schumann en Schubert ?Im wunderschönen Monat Mai? terug in Paradiso.

Opium - Het geprek: Ilja Leonard Pfeijffer over ?Grand Hotel Europa?

Annemieke Bosman praat met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer over ?Grand Hotel Europa?. Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk.

Opium - Het geprek: Dolf Verroen en Charlotte Dematons

Annemieke Bosman praat met schrijver Dolf Verroen over zijn nieuwste boek 'Droomopa' en Charlotte Dematons, zij maakte de tekeningen bij dit boek. Dit is de uitgebreide versie van het interview dat we in de uitzending lieten horen.

Opium - Het geprek: Louise Korthals

Jan Mom praat met cabaretière Louise Korthals over haar nieuwe voorstelling ?Alles is er?.

Opium - Het gesprek: Mattias Van de Vijver en Dick van den Toorn

Jan Mom spreekt acteurs Mattias Van de Vijver en Dick van den Toorn over de voorstelling Hamlet van Theater Rotterdam.

Opium - Het gesprek: Thomas Acda

Andrea van Pol spreekt Thomas Acda over zijn solovoorstelling Motel.

Opium: 21-12-2018

Vandaag is onze laatste uitzending vanuit VondelCS. Hierna komen de uitzendingen vanuit de studio in Hilversum. Helaas hebben we daar ook geen live muziek meer in de studio. Daarom hebben we vanavond extra veel muziek! Lisa Jacobs en The String Soloïsts, Frommermann en Valentina Tóth.

Opium: 17-12-2018

Te gast: Rob van Essen, Live muziek: Boris Giltburg, SLAAPSERVICE: RADNA FABIAS - IK ZOEK JE IN DE STAD, De Torenkamer: Valentina Tot

Opium: 13-12-2018

Te gast: Joris Vermeer, Live muziek: Sven Ratzke, Jannah Loontjens - fragment uit Wie weet

Opium: 11-12-2018

Te gast: Vera Mann. Live muziek: Musica Temprana. Slaapservice: Franca Treur - Winst.

Opium: 10-12-2018

Te gast: Calliope Tsoupaki m.m.v. panfluitist Matthijs Koene, Live muziek: Kerst met The Legends. Christiaan Lomans - De beklemming van bewoond gebied en De Torenkamer: Koen Jacobs.

Opium: 7-12-2018

Te gast: Tosca Niterink; Live muziek: Trio Martinot; Slaapservice: Justine le Clercq uit roman Krimp; De Torenkamer: Sevilay Maria van Dorst

Opium: 6-12-2018

Te gast: Kees Christiaanse. Live muziek: Anna Trombetta en Koenraad Spijker. Slaapservice: Krijn Peter Hesselink - Beppe Hennie uit ?Toondoof?.

Opium: 5-12-2018

Te gast en live muziek: Eric Vloeimans en Juan Pablo Dobal. De Torenkamer: Sevilay Maria van Dorst - Dag 3. Slaapservice: Ties Teurlings uit bundel Krentenkoppen.

Opium: 4-12-2018

Te gast: Jeroen Henneman. Live muziek: Camerata RCO. Slaapservice: Roos van Rijswijk uit De olifant van de bovenbuurman.

Opium: 3-12-2018

Te gast: Remko Vrijdag en Martine Sandifort, Live muziek: Anna Azernikova en Olga Pashchenko, Slaapservice: Pieter Boskma - Juist, De torenkamer: Sevilay Maria van Dorst

Opium: 30-11-2018

Te gast: Arno Kantelberg; Live muziek: BandoCello; Slaapservice: Marjolein Visser - Van levensbelang; De Torenkamer: Eva Pel.

Opium: 29-11-2018

Te gast: Jonathan van Duijn. Live muziek: Dudok Kwartet. Opium tipt!

Opium: 28-11-2018

Te gast: Huub Claessens. Live muziek: Damask Vocal Quartet. De Torenkamer: Eva Pel - Dag 3. Slaapservice: Kira Wuck - gedicht uit bundel ?De zee heeft honger?.

Opium: 27-11-2018

Te gast en live muziek: Doris Hochscheid en Frans van Ruth. Slaapservice: Bernard Wesseling - Schoolplaat met amfibieën.

Opium: 26-11-2018

Te gast: Maaike Meijer; Live muziek: Javier Rameix; Slaapservice: Marita de Sterck - sprookje uit Wreed schoon; De Torenkamer: Eva Pel.

Opium: 23-11-2018

Te gast: Aernout Mik en Ansuya Blom, Live muziek: Jasper van 't Hof, Slaapservice: Yolanda Entius uit de roman Abdoel en Akil, De Torenkamer: Sharon Houkema.

Opium: 22-11-2018

Te gast: Paul Knieriem en Emma Kirkby. Live muziek: Jonge zangtalenten van het project ?In de ban van Händel?. Slaapservice: Louis van Dievel - Landlopersblues.

Opium: 21-11-2018

Te gast: Willem Otterspeer. Live muziek: Koenraad Spijker. De Torenkamer: Sharon Houkema - Dag 3.

Opium: 20-11-2018

Te gast: Helewise Berger. Live muziek: Clara Biermasz. Slaapservice: Ted van Lieshout - ?Franse kaas? uit de bundel Hou van mij.

Opium: 19-11-2018

Te gast: Suzanne Swarts; Live muziek: Maya Fridman; Slaapservice: Anne Bu?dgen uit Boven de straat hangt een witte lucht; De Torenkamer: Sharon Houkema.