Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#71 - Gustavo Santaolalla - The House

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #71 - Gustavo Santaolalla - The House

do 10 februari 2022

Muziek van Gustavo Santaolalla bij het animatie-drieluik The House, van Emma De Swaef, Marc Roels, Niki Lindroth von Bahr en Paloma Baeza. Drie duistere stop-motion animatiefilms, met als gemene deler een mysterieus huis. Het script werd geschreven door de Ierse schrijver Enda Walsh, waarna verschillende regisseurs er hun eigen draai aan gaven.

De muziek voor deze trilogie werd geschreven door de Argentijnse componist Gustavo Santaolalla, die met zijn scores voor bijvoorbeeld Brokeback Mountain, Biutiful en Babel overtuigend bewezen heeft met ongebruikelijke middelen betoverende muziek te kunnen maken. Zelfs zonder de beelden is de muziek ontroerend, huiveringwekkend en raadselachtig. Gustavo Alfredo Santaolalla (geboren in 1951) is een Argentijnse musicus, filmcomponist en -producent. Zijn muziekstijl is een combinatie van elementen van rock, soul, Afrikaanse ritmes en Latijns-Amerikaanse folk.

In 2005 componeerde hij de muziek voor de film Brokeback Mountain. In 2006 won hij met de muziek voor die film een Oscar voor Best Original Score. In 2007 won hij diezelfde prijs nogmaals voor zijn muziek voor Babel.

De soundtrack voor The House bestaat uit drie afzonderlijke delen: het verleden, het heden en de toekomst van het huis. In de slottrack van het derde deel is ook zanger Jarvis Cocker te horen, die trouwens ook een van de stemmen is in de film zelf.

Muziek dus van Gustavo Santaolalla voor de film The House.