Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#35 - Land

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #35 - Land

wo 5 mei 2021

Muziek bij de film Land, van cellist en componist Ben Sollee.


Land is een film van Robin Wright, die zelf ook de hoofdrol speelt - we kennen haar van de televisie-serie House of Cards), over Edee, een vrouw die op zoek gaat naar de zin van haar leven, en dat doet ze in de uitgestrekte wildernis van Wyoming, in de Verenigde Staten, in de Rocky Mountains die weliswaar prachtig natuurschoon te bieden hebben, maar waar het bepaald niet eenvoudig is in je eentje te overleven. De film is gebaseerd op een verhaal van Jesse Chatham en Erin Dignam. En ging in première op 31 januari op het Sundance Film Festival.


De muziek voor deze film werd gemaakt door Ben Sollee. Ben Sollee is een cellist en in toenemende mate ook componist, hij woont in Kentucky in de VS, en hij is behalve musicus ook heel actief in de milieubeweging en natuurbescherming in de VS - zo doet hij waar het maar enigszins mogelijk is zijn concertournees op de fiets, cello in een koffer vastgemaakt aan zijn stalen ros… Kijk, zo maak je wel een statement natuurlijk!


Dat componeren voor film en televisie is iets wat Ben Sollee de laatste jaren steeds meer is gaan doen, hij won er in 2018 al een Emmy Award mee, dat was voor de muziek voor een televisiedocumentaire over dans, Base Ballet.

Voor de muziek die hij maakte voor de film Land heeft hij een strijktrio erbij gehaald, Time For Three, en dat trio komt op verschillende momenten in de muziek fraai in actie. Zoals bijvoorbeeld als de hut waarin Edee, de hoofdpersoon, zich schuilhoudt, wordt aangevallen door een grizzly-beer. ‘Voor die scene heb ik wel 5 verschillende stukken muziek geschreven’ vertelde Ben Sollee in een interview, ‘maar het een na het ander bleek gewoon niet goed te werken bij de beelden. Maar dat hoort volgens hem ook gewoon bij het proces van het maken van een film met de bijbehorende muziek. De film vertelt je wat er nodig is, en het is altijd een kwestie van innige samenwerking met de regisseur, de acteurs, de ontwerpers, de editors en iedereen die er bij hoort. Het componeren van de muziek is binnen dat geheel één van de vele elemenenten.


Typerend voor de muziek van Ben Sollee is de mix van klassieke elementen met Americana, Appalachian folk-muziek, country-achtige dingen en zelfs af en toe melodieën die aan Azië en het vere oosten doen denken. Spijtig genoeg is zijn werk het laatste half jaar flink gehinderd door een corona-besmetting, maar inmiddels gaat het gelukkig alweer een stuk beter met hem. De Amerikaanse publieke omroep heeft Ben Sollee al een jaar of 10 geleden uitgeroepen tot veelbelovende jonge musicus om in de gaten te houden, en intussen schrijven muziekbladen alom lovend over hem: het is echt bijzonder om muziek te horen die tegelijk heel eenvoudig klinkt toch zo suggestief is, zo spaarzaam van opzet en tegelijkertijd zo vol energie en inspiratie.


1. Edee’s Theme 1’34”

3. Memories 3’19”

5. Everything is Gone 4’25”

9. Learning to trap 2’37”

10. Wyoming 307 5’13”

13. Healing Part 2 3’02”

15. Leaving the mountain 1’59’

19. Over the Pines 3’11”