Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#36 - Emile Mosseri - Minari

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #36 - Emile Mosseri - Minari

do 13 mei 2021

Muziek van Emile Mosseri bij de film Minari, een filmdrama van Lee Isaac Chung, gemaakt in de Verenigde Staten in 2020. De film kreeg Oscarnominaties onder andere voor Beste Film en voor de beste soundtrack; een Oscar werd gewonnen door Youn Yuh-jung voor beste bijrol.


Minari vertelt het verhaal van een Koreaans-Amerikaanse familie die verhuist naar het landelijke Arkansas. De vader heeft een typische 'American Dream' en droomt ervan om een boerderij te openen waar hij Koreaanse groente kan telen.


Minari is de Koreaanse naam voor een typisch Oost-Aziatisch torkruid dat makkelijk te cultiveren is in de nabijheid van water. In de film leert de jonge David het kruid kennen via zijn Koreaanse grootmoeder. De plant kan beschouwd worden als een metafoor voor migratie en de spreekwoordelijke wortels waarmee migranten zich in een nieuw land vestigen.


De film werd geschreven en geregisseerd door Lee Isaac Chung en bevat autobiografische elementen. Zo groeide Chung net als het personage David op in een Koreaanse migrantenfamilie die in het landelijke Arkansas een boerderij bezat. Het gezin in de film is grotendeels gebaseerd op zijn eigen familie.


De muziek van Emile Mosseri is melodieus en meestal tamelijk ingetogen, en heeft niet de af en toe heftige emotionaliteit van zijn score voor The Last Black Man in San Francisco, maar heeft wel een duidelijke verwantschap met zijn muziek voor Kajillionaire. Interessant is dat Mosseri de muziek schreef met niet meer dan het script - zodat sommige edits van het beeldmateriaal konden worden aangepast aan de muziek in plaats van andersom.


Big Country is de titel van een van de instrumentale stukken uit de soundtrack, en daarvan maakte Mosseri bovendien een slaapliedje, dat ook daadwerkelijk gezongen wordt door de actrice die in de film de rol van Monica speelt: Han Yeri. Monica zingt het slaapliedje, dat in het Engels vertaald ‘Rain Song’ heet, voor haar zoontje David. Het is een liedje over de winter die voorbijgaat en de lente die nieuw leven brengt, en dat sluit mooi aan bij de plant Minari, en bij het onderliggende thema van de film. Een mooie soundtrack voor een filmcomponist wiens derde film dit pas is!


Minari Original Motion Picture Soundtrack (Sony)

- Intro 1’38”

- Grandma picked a good spot 3’30”

- Halmeoni 1’23”

- Oklahoma City 1’08”

- Big Country 2’16”

- Rain Song 2’12”

- Minari Suite 3’48”

- Find it every time 2’03”