60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Diskotabel

Diskotabel:

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’.


Wil je nog eens nagenieten van het Diskotabel-archief? De allereerste afleveringen kun je via nporadio4.nl/diskotabel-archief terugluisteren.

Podcast afleveringen

Uitzending van 11 april 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’.
Vandaag in het panel: cellist Quirine Viersen en pianist Jan Marisse Huizing.

Uitzending van 4 april 2021

Een aflevering in de serie “In Stukken”. Lex Bohlmeijer praat met Jurjen Hempel (dirigent van
o.a. de Opéra de Toulon) en Ward Koopmans (altviolist in Symfonie Orkest Bellitoni)
over Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Ze zijn alle drie groot liefhebber van deze
balletmuziek. Het ballet geeft een prehistorische wereld weer. Een jonge maagd is uitverkoren
om zich dood te dansen, als offer aan de zonnegod. We staan zo stil bij het begin van de lente en
de herdenking aanstaande dinsdag. Dan is het namelijk 50 jaar geleden dat de grote Russische
componist overleed in New York.

De première van Le Sacre du Printemps (1913) behoort tot de meest gedenkwaardige schandalen
uit de muziekgeschiedenis. De oudste opname die te horen is, onder leiding van Pierre Monteux,
werd gemaakt in 1929. Maar ook recente opnamen passeren de revue.

Uitzending van 28 maart 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’.
Vandaag in het panel: pianist Camiel Boomsma en musicoloog Saskia Törnqvist.

Uitzending van 21 maart 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vandaag met violist, dirigent en onderzoeker Johannes Leertouwer en saxofonist Ties Mellema.

Uitzending van 14 maart 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag met Maria Riccarda Wesseling (mezzosopraan) en Maarten van Veen (pianist) in het panel.

Uitzending van 7 maart 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag zijn Cecile Huijnen (violist) en Joachim Eijlander (cellist) te gast.

Uitzending van 28 februari 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag Maria-Paula Majoor (violist) en Hein van Eekert (presentator) in het panel.

Uitzending van 21 februari 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag met Frederike Berntsen (muziekjournalist) en Antony Hermus (dirigent).

Uitzending van 14 februari 2021

Te gast zijn musicoloog Saskia Törnqvist en historicus/journalist Luc Panhuysen.
Ze vertellen over componist Arnold Schönberg (1874-1951) en zijn werk, maar ook over
de politiek en kunst in zijn tijd. Aan de hand van bijzondere muziekfragmenten is zijn
ontwikkeling te volgen en zijn belang voor de muziek in de 20ste eeuw.

Precies een jaar geleden overleed Reinbert de Leeuw, ambassadeur van de muziek van
Schönberg in ons land. Hij dirigeerde de groots opgezette cantate Gurrelieder van Schönberg
tien jaar geleden in de Doelen in Rotterdam. Deze opname is vanaf 20.00 uur te horen in het
NTR Avondconcert op NPO Radio 4.

Uitzending van 7 februari 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag Janine Baller (altviolist) en Hein van Eekert (presentator) in het panel.

Uitzending van 31 januari 2021

Vandaag aan tafel mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental en Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest.

Uitzending van 24 januari 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel vandeskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuwstot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoeringde strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag met dirigent Jurjen Hempelen pianist Ralph van Raat.

Uitzending van 17 januari 2021

Vandaag met mezzosopraan Maria-Riccarda Wesseling en violist/dirigent Carel den Hertog

Uitzending van 10 januari 2021

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag cellist Quirine Viersen en
componist Bart Visman in het panel.

Uitzending van 3 januari 2021

Vandaag een special in de serie In Stukken over Die Schöpfung van Haydn. Aan tafel muzekjournalist Peter van der Lint en zanger/regisseur Parc Pantus.