Diskotabel:

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’.

Podcast afleveringen

Uitzending van 25 oktober 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met musici en recensenten uit het muziekleven. Vandaag aan tafel: zangeres/harpiste Ekaterina Levental en pianist/componist Rembrandt Ferichs

Uitzending van 18 oktober 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag altviolist Janine Baller en
muziekjournalist Guido van Oorschot in het panel.

Uitzending van 11 oktober 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag pianist Camiel Boomsma en cellist Quirine Viersen in het panel.

Uitzending van 4 oktober 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag met Klaartje van Veldhoven (sopraan) en Frank de Munnik (programmamaker).

Uitzending van 27 september 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt in de serie “In Stukken” Das lied von der Erde (1908-1909) van Gustav Mahler, naar aanleiding van een drietal nieuwe releases. Aan tafel Maria Riccarda Wesseling (zij zong het werk in 2019) en Hein van Eekert, onder meer presentator van NTR Opera Live.

De ondertitel van Das lied von der Erde is een “symfonie voor een tenor en alt (of bariton) met orkest”. De teksten zijn gebaseerd op (door Hans Bethge vertaalde) gedichten uit de Chinese T’ang dynastie over de relatie tussen de natuur en de dood. Hierin wordt het mensenleven gezien als een overgangsstadium.

Uitzending van 20 september 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vanmiddag met violist Daniel Rowland en Peter Verduyn Lunel (fluit).

Uitzending van 13 september 2020

Vandaag aan tafel: musicoloog Saskia Törnqvist en violist/dirigent Carel den Hertog.

Uitzending van 6 september 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vanmiddag Cecile Huijnen (violist) en Antony Hermus (dirigent) in het panel.

Uitzending van 30 augustus 2020

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe releases met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook 'De Vergelijking', waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’.

Uitzending van 23 augustus 2020

In de reeks 'In Stukken' vandaag Beethovens Missa Solemnis. Met muziekjournalist Peter van der Lint en koordirigent Louis Buskens verkent Lex de mooiste passages uit dit indrukwekkende werk van Beehtoven.

Uitzending van 16 augustus 2020

Vandaag Johannes over Johannes oftewel nieuw licht op Brahms. Dirigent en violist Johannes Leertouwer is te gast bij Lex Bohlmeijer. Voor zijn promotie onderzoekt Leertouwer hoe de orkestmuziek van Brahms gespeeld werd in verschillende perioden van de geschiedenis. Wat ontdek je als je vergeten speeltechnieken uit zijn tijd gebruikt? Denk aan experimenten met tempovrijheid, vibrato en portamento. 

Mede dankzij de samenwerking met de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het Conservatorium van Amsterdam, de Leidse Universiteit en verschillende collega’s kan Leertouwer zijn ideeën testen en ontwikkelen in een geweldig laboratorium. We luisteren naar de eerste resultaten van zijn onderzoek.

 

Uitzending van 2 augustus 2020

Deze zomer een aantal herhalingen van special van het afgelopen seizoen. Vandaag een aflevering in onze serie “In Stukken” waarin componist
Bart Visman en pianist Ralph van Raat “Gaspard de la Nuit” onder de loep namen.

Uitzending van 26 juli 2020

In de serie In Stukken vandaag een herhaling van de special die we begin dit jaar maakten over de late strijkkwartetten van Ludwig van
Beethoven  Met in
het panel 3 musici die ze door en door kennen: Maria-Paula Majoor, Daniel
Rowland en Joachim Eijlander.

Uitzending van 19 juli 2020

Vandaag een herhaling  van een aflevering in de serie In
Stukken. Bas van Putten en Frank Teunissen buigen zich over de Vierde Symfonie van Anton Bruckner.

Uitzending van 12 juli 2020

De komende weken een aantal herhalingen van specials uit het afgelopen seizoen. Vandaag over componist Dmitri Sjostakovitsj met musicoloog Saskia Törnqvist en historicus Luc Panhuysen. Een herhaling van 23-2-2020.