Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Deze twee belangrijke Franse orkesten hoor je in het Zomeravondconcert

foto: Anthony Choren (Unsplash)
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze twee belangrijke Franse orkesten hoor je in het Zomeravondconcert

In het Zomeravondconcert kun je de komende avonden twee belangrijke Franse orkesten beluisteren. Ideaal dus om ze met elkaar te vergelijken. Op 26 juli treedt het Orchestre National de France aan en op 27 juli is het de beurt aan het Orchestre Philharmonique de Radio France. Beide orkesten treden op tijdens het Radio France Occitanie Festival in Montpellier.

Het Orchestre National de France werd in 1934 opgericht en heeft Parijs als thuisbasis. Het treedt voornamelijk op in het Théâtre des Champs-Élysées. Al worden sommige concerten ook gehouden in de Salle Olivier Messiaen in het Maison de Radio France. In Montpellier nemen ze een afwisselend programma mee. Zo klinkt van Messiaen Les Offrandes oubliées. Het werk bestaat niet toevallig uit drie delen (de heilige drie-eenheid) en werd voor het eerst uitgevoerd op 19 februari 1931 in het eerder genoemde Théatre des Champs Elysées. Verder klinkt van Stravinsky muziek uit De Vuurvogel, Diaghilevs eerste opdracht van Stravinsky voor de Ballets Russes. En voor de pauze hoor je het Celloconcert van Edward Elgar. Solist is Edgar Moreau, die eerder werk van de Engelse componist opnam.

Zomeravondconcert: Messiaen, Elgar & Stravinsky

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Orchestre Philharmonique de Radio France heeft ook Parijs als thuisbasis. Al speelt dit orkest voornamelijk in de Salle Pleyel. Het is gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek en is opgericht in 1937. In Montpellier treden ze op met het Jeugdorkest van Frankrijk. Er klinkt onder meer nieuw werk van de Amerikaanse componist Lera Auerbach. Haar muziek wordt gekenmerkt door een grote stilistische vrijheid. Ze is zowel thuis in de tonale als de atonale muzikale taal. Verder kun je luisteren naar de belangrijke vioolsolist Leonidas Kavakos. Hij soleert in het overbekende Vioolconcert van Tsjaikovski. Een componist waarvan hij eerder met muzikale vrienden het werk Souvenir de Florence opnam.

Zomeravondconcert: Auerbach, Tsjaikovski, Ravel & Strauss

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie