Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Nikola Meeuwsen wint GrachtenfestivalPrijs 2022

foto: Youri Straver
  1. Klassiekchevron right
  2. Nikola Meeuwsen wint GrachtenfestivalPrijs 2022

De GrachtenfestivalPrijs 2022 gaat naar pianist Nikola Meeuwsen. In de Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky speelden de drie genomineerde musici op vrijdagavond 19 augustus gezamenlijk een concert. Na afloop maakte juryvoorzitter Frederike Berntsen de winnaar bekend. Als winnaar krijgt Meeuwsen volgend jaar een rol als artist in residence van het festival.

Volgens de jury onderscheidt Meeuwsen zich met poëtisch spel. "Hij lijkt de tijd stil te zetten en heeft een fenomenaal gevoel voor timing. Met zijn spel geeft hij een inkijkje in zijn ziel."

Normaal gesproken volgt de jury de genomineerden gedurende het jaar tijdens verschillende concerten die ze geven. Omdat er vanwege corona minder gelegenheid was voor concertbezoek, organiseerde het Grachtenfestival eerder dit jaar een speciaal concert waarin de musici al de kans kreeg om zich te presenteren. Daarnaast speelden ze tijdens het Grachtenfestival ieder een concert van een uur in de serie Meesterlijk!.

foto: Youri Straver

Gerbrich Meijer, Anton Spronk en Nikola Meeuwsen hadden veel plezier tijdens hun repetitie voorafgaand aan de Avond van de GrachtenfestivalPrijs.

Tijdens het finaleconcert kregen de genomineerden alle drie de kans om nog één keer te schitteren. Cellist Anton Spronk speelde samen met pianist Nathalia Milstein muziek van Chopin en Kreisler, Meeuwsen speelde muziek van Schumann en klarinettist Gerbrich Meijer speelde samen met pianist Florian Verweij muziek van Gershwin. Het muzikale hoogtepunt van de avond was het gezamenlijk optreden van Spronk, Meeuwsen en Meijer: ze speelden het prachtige klarinettrio van Brahms.

In een eerste reactie na de bekendmaking kwam Meeuwsen met een verrassende mededeling: "Als artist in residence wil ik volgend jaar heel graag opnieuw optreden met Gerbrich en Anton."

Het concert werd live uitgezonden in het Zomeravondconcert.

Beluister het Zomeravondconcert

Ster advertentie
Ster advertentie