Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Vogelzang door The King's Singers in het Zomeravondconcert

foto: Rebecca Reid
  1. Klassiekchevron right
  2. Vogelzang door The King's Singers in het Zomeravondconcert

Het is één van de beroemdste a-capellakoren uit Engeland: The King's Singers. Met het nieuwste programma laat het koor liederen horen van componisten die zich lieten inspireren door zangvogels. The King's Singers was op 20 juli te gast in het Concertgebouw en het Zomeravondconcert op NPO Klassiek was er live bij. Je kunt het concert hier terugluisteren.

Zomeravondconcert: The King's Singers

The King's Singers werd in 1967 opgericht door zes leden van het het King's College Choir in Cambridge. Vanaf het begin bestaat de bezetting uit twee countertenoren, een tenor, twee baritons en een bas. Als het koor ergens om bekend staat dan is het wel de ongeëvenaarde techniek en uitstekende dictie. Daar komt nog bij dat het repertoire van The King's Singers ontzettend breed is. Ze zingen even makkelijk werk van componisten uit de renaissance als Lassus en Byrd, Schubert en Brahms als muziek van Queen en The Beatles.

Afwisselend programma

Het koor zingt in Amsterdam een afwisselend programma van werken van componisten die zich lieten inspireren door vogelzang. Het begint met de titelsong Songbird van Christine McVie, één van leden van de Brits-Amerikaanse rockband Fleetwood Mac. De band bracht het nummer in 1977 uit op het album Rumours. De tophit Blackbird van The Beatles mag in het programma natuurlijk niet ontbreken.

Kip, koekoek, zwaluw en tortelduif

Er valt ook ouder repertoire te beluisteren. Met Le chant des oiseaux van Clément Janequin hoor je gelijk het oudste koorwerk van de avond. En er komen ook specifieke vogels aan de orde. Zo klinkt het gekakel van de kippen in een koorwerk van Passereau, de koekoek in het humoristische lied The Cuckoo in the Pear-Tree, zwaluwen in een Canadese traditional en de tortelduif in een compositie uit 2014 van Watkins.

The King's Singers trad donderdagavond 20 juli op in Het Concertgebouw en was live te beluisteren op NPO Klassiek in het Zomeravondconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie