Vrije Geluiden
VPRO

Vrije Geluiden in de Componistenkamer

foto: Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrije Geluiden in de Componistenkamer

Melchior Huurdeman op bezoek in de werkkamer van componisten.

Nieuwe reeks

In het vroege voorjaar van 2023 bezoekt Melchior Huurdeman zes Nederlandse componisten in hun werkkamer. Wat inspireert hen? Hoe gaan ze te werk? Hebben ze een uitzicht, of juist kleinoden die in de buurt moeten liggen? Staat er een piano? Of een computer? Verrassende gesprekken in de wereld van creatieve geesten.

foto: Daan Manneke

Daan Manneke

Over de Zeeuwse kleigrond, de vreugde van het zingen, het archipel concept en de muzikaliteit van een duif. De werkkamer van Daan Manneke is sinds 1971 niet heel erg veel veranderd. Vanuit zijn raam kijkt hij uit op een statige straat in Breda. Als hij een van de ramen op zondagmorgen opent kan hij de kerkklokken nog beter horen en wordt het weer een aparte dag.

#14 - Daan Manneke

foto: Jan-Peter de Graaff

Jan-Peter de Graaff

Een veelgevraagd componist - vooral de grote orkesten weten hem te vinden. Jan-Peter componeert in de trein, 1e klas - dat wel. Hij is in het bezit van een Dal Vrij Abonnement en weet op de dag zelf nog niet welke trein hij gaat nemen.

#15 - Jan-Peter de Graaff

foto: Matthijs Kieboom

Matthijs Kieboom

Succesvol filmcomponist: schreef muziek voor de series Dummie de Mummie, Piraten van Hiernaast en Van der Valk en voor de films Wolf, Bloody Marie en Missing. ‘Bij een natuurfilm is er minder noodzaak om na te denken over de rol van de muziek. Het leuke is dat je muzikaal meer een vertellende rol hebt, omdat er geen dialoog is’, aldus Matthijs Kieboom.

#19 - Matthijs Kieboom

foto: Roderik de Man

Roderik de Man

Op bezoek in het hele huis van de componist in Amsterdam. Op de begane grond: de studio van wijlen Annelie de Man, met wie Roderik meer dan 50 jaar gelukkig samen was. Drie verdiepingen hoger: de werkkamer van de componist voor wie alles begint met slagwerk.

#16 - Roderik de Man

foto: Rokus de Groot

Rokus de Groot

Een gesprek over zijn reizen naar India, over een dierbaar boekje uit zijn jeugd en over de stem van zijn moeder. De nog steeds zeer actieve Rokus de Groot, inmiddels 75 jaar, woont en werkt in Amsterdam-West. In de huiskamer staat een fraaie bruine Pleyel vleugel met in zijn ronding een klavecimbel gedrukt.

#17 - Rokus de Groot

foto: Rozalie Hirs

Rozalie Hirs

In de ordentelijke werkruimte van Rozalie Hirs, met uitzicht op het IJ, leest ze voor uit haar dagboeken, met anekdotes over haar leraar Louis Andriessen, verklaart ze haar liefde voor het fenomeen frequentieberekening en draagt ze op muzikale wijze een gedicht voor. Een onstilbare honger naar schoonheid is haar drijfveer.

#18 - Rozalie Hirs

Gerelateerde podcast

De componistenkamer

De componistenkamer

Ster advertentie
Ster advertentie